Enerji Günlüğü - EPDK Hukuk Dairesi Başkanı Fatih Alkış, elektrikte kayıp ve kaçak maliyetlerinin tüketicilere bir şekilde yansıtılacağını söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPUAM) tarafından düzenlenen Enerji Hukuku ve Yargı Kararları Sempozyumu, üniversitenin Beytepe Kampüsü Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı.
Sempozyuma Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer, Yargıtay Birinci Başkanı Ali Alkan, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağlar Özel ve Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPUAM) Müdürü Prof. Dr. Necmiddin Bağdadioğlu, hukuk dünyası ve enerji sektörünün üst düzey yöneticileri katıldı. Hukuk fakültesi öğrencilerinin de yoğun ilgi gösterdiği sempozyumda gündemdeki pek çok konu tartışıldı.
KAYIP-KAÇAKTA SÜREÇ BİTMEDİ
Sempozyum kapsamında, EPDK Kurul Üyesi Zekeriya Gökşenli'nin yönetiminde "Elektrik Piyasasında Kayıp Kaçak Bedeli Ödeme Yükümlülüğüne Adli ve İdari Yargının Yaklaşımı" konulu bir panel de düzenlendi. Panelde, Yargıtay ve EPDK üyeleri de konuşmacı olarak yer aldı.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Üyesi Yusuf Memiş konuşmasında, elektrikteki kayıp-kaçak bedelinin faturaya yansıtılmaması yönünde verilen karara rağmen hukuki sürecin henüz tamamlanmadığını ifade etti. Memiş, "Yargıtay Hukuk Genel Kurulu düzeltme yoluna giderse ve reddi halinde yasal süreç tamamlanacak. Ayrıca kayıp-kaçak bedelinin alınabileceği yönünde on sayfalık muhalefet şerhi yazdım. Teknik kaybın sıfıra inmesi enerjinin doğasına aykırıdır, bu bütün dünyada böyledir" diye konuştu.
DAHA ÖNCE DE TÜKETİCİ ÖDÜYORDU
Yargıtay 19. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Mustafa Saldırım ise özelleştirmenin çok yeni olduğunu, yeni bir hukuk dalı olarak görüldüğünü ifade etti. Bu konunun bilinen kavram ve müesseselerle çözülmeye çalışıldığını ifade eden Saldırım, kayıp ve kaçakla ilişkili sorunun ne olduğuna açık ve şeffaf bir şekilde odaklanılması gerektiğini ifade etti.
Faturalara yansıyan yaklaşık yüzde 10 kayıp-kaçak bedelinin normal olduğunu savunan Saldırım, "Fakat belli bir ölçüden sonra elektrik fiyatı olmadığı konusunda kaygılar ortaya çıkıyor" diye konuştu. Mustafa Saldırım, meselenin sosyal ve biraz da devlet politikasıyla ilgili olduğunu belirtti ve bu sorunun fiyatlara müdahale yoluyla giderilmeye çalışılmasının kanunlarla uyuşmadığını kaydetti.
DAĞITICILAR ÖDEYEMEZ
EPDK Hukuk Dairesi Başkanı Fatih Alkış ise dağıtım şirketlerinin bir model üzerinde özelleştirildiğine dikkat çekerek, "Dağıtım şirketlerinin aldığı para, kayıp ve kaçak maliyetlerini karşılamıyor. Bunu karşılamaları da imkansız. Bu yine bir şekilde tüketicilere yansıtılacak" diye konuştu. Bugün yoğun şekilde tartışılan ve eleştirilen kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciden tahsil edilmesi uygulamasının özelleştirmeden önce de aynı şekilde devrede olduğunu hatırlatan Alkış, sözlerini şöyle sürdürdü:
"EPDK'nın görevi bu sistemi çalıştırmak, dağıtım şirketlerinin hedeflerini belirlemek ve bu sistemin başarılı olması için gerekli düzenlemeleri yapmaktır. EPDK bu oranları takip ediyor ve bir formül sayesinde kayıp ve kaçak bedeline tarifelerde yer veriyor. Eğer hedefler tutturulamaz ise dağıtım şirketi bunun zararına katlanacak. Tüketicinin tamamını ödediği bir yapıdan, asgari bir miktara geçiş için yapılmış bir çalışma. Bu şekilde özelleştirme öncesindeki durumdan çok daha iyiyiz."