Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji sektörü günden güne büyüyor, gelişiyor. Altyapı, yeni teknolojiler ve diğer yatırımlar kadar insana yatırım da ön plana çıkıyor. Pek çok sektörde olduğu gibi bu sektörde de nitelikli saha çalışanlarına ihtiyacın arttığı, ancak gençlerin çekimser kaldığı gözleniyor.
YENİLENEBİLİR SEKTÖRÜNDE İŞGÜCÜ İHTİYACI
Özellikle meslek yüksekokullarının (MYO) ilgili bölümlerinden mezun olan gençlerin eğitimlerinin çok dışında alanlara kaymasından hareket eden Entek Elektrik, hem bu çarpıklığı gidermek hem de sektörün nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla bir proje başlattı. Entek Elektrik, Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ile birlikte başlattığı “Geleceğe Değer” projesi ile sektöre nitelikli genç işgücü kazandırmayı hedefliyor.
FIRSATLARDAN HABERSİZ GENÇLERİ KAZANMAK
Geleceğe Değer projesinin lansman toplantısında konuşan Entek Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel ve yenilenebilir enerji yatırımları sayesinde güçlü bir bölgesel lider olma yolunda ilerlediğini söyledi.“Entek olarak yenilenebilir enerji yatırımlarımız ile büyümeye devam ederken kurumların sürdürülebilir enerji dönüşümüne katkı sağlayan projeler hayata geçiriyoruz” diyen Kaya, Geleceğe Değer’in ortaya çıkış hikayesini şöyle anlattı: “Proje, dönüşen enerji sektöründe nitelikli iş gücüne günden güne artan ihtiyaca rağmen yetenekli bir çok meslek yüksekokulu öğrencisinin enerji sektörü yerine yetkinlik gerektirmeyen işlerde çalışmaya başladıklarını görmemizle başladı. Meslek yüksekokulu mezunlarının bir çoğu yenilenebilir enerji sektöründeki fırsatlardan haberdar olamıyor. Bu öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak ve sektöre geleceğin çalışanlarını kazandırmak üzere somut bir adım atmak istedik. Böylece akademisyenler, kamu kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve STK’ların katılımıyla kapsamlı bir ihtiyaç analizi gerçekleştirdik. Elde ettiğimiz bulgular eğitim programının temelini oluşturdu. Bu analiz sonucunda hem öğrencilerin iş dünyasına adapte olmalarını kolaylaştıracak hem de onlara 21. yüzyılın becerilerini kazandıracak bir eğitim programı oluşturduk.”
ELEŞTİREL DÜŞÜNCE VE TAKIM ÇALIŞMASI
Geleceğe Değer projesinin ilk ayağı geçtiğimiz Aralık ayında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü’nde başlatıldı. Öğrencilerin problem çözme, eleştirel düşünme ve takım çalışması gibi becerilerinin yanında yenilenebilir enerjide dijital dönüşüm, iş sağlığı ve güvenliği, sürdürülebilir kalkınma gibi mesleki yetkinlikler kazandıracak eğitimler de sunuluyor. Bilal Tuğrul Kaya, programda teorik bilgilerin yanı sıra saha çalışmaları ve uygulamalı atölye ile pratiğe dönük bir yapı tasarladıklarını vurguladı.
BEŞ ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ
Geleceğe Değer projesi kapsamında eğitim programı, bahar döneminde Trakya Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi’nde devam edecek. Program boyunca gerek öğrenciler gerekse sektör temsilcilerinden gelen geri bildirimlerle çalışmanın etkisini artıracak iyileştirmeler yapmaya devam edeceklerini kaydeden Kaya, bu geri bildirimlerin projenin sürekliliğini ve gelişimini sağlayacağını vurguladı.
“GELECEĞİN LİDERLERİ YETİŞTİRİLECEK”
Entek Elektrik Ortak Hizmetler ve Dönüşüm Grup Direktörü Ömer Gün de, enilenebilir enerji sektörünün gerekli yetkinliğe sahip çalışanlardan oluşmasında meslek yüksekokullarının kilit rol oynadığını kaydetti. Ömer Gün, MYO öğrencileri ve yeni mezunlarını, hızla değişen enerji sektörü ve iş dünyasının ihtiyaçlarına yanıt verebilecek donanımlı ve nitelikli saha çalışanı, teknisyen, geleceğin teknik lideri olarak yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BİLİNCİ
Ömer Gün, çalışma hayatında teknik bilgi ve yetkinliklere sahip olmanın ötesinde çevresel ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmenin, güncel teknolojilere hakim olmanın, sürdürülebilirlik alanında yüksek farkındalık sahibi ve güçlü iletişim becerilerine sahip olmanın kritik önem taşıdığını vurguladı. Ömer Güney, geleceğe Değer projesinde gençlere dijital teknolojiler, iletişim, problem çözme, çevresel ve sosyal sorumluluk gibi beceri ve farkındalıkları kazandırmayı ve sektör profesyonelleriyle buluşacakları saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimlerle gelişimlerini desteklemeyi amaçladıklarını anlattı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ADIMLARIZ DERNEĞİNİN ROLÜ
Geleceğe Değer projesinin paydaşı Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin Başkanı Emrah Kurum, projeyi tasarlarken öncelikli amaçlarının etkili çözümü getirebilmek için kök sorunu görebilmek olduğunu söyledi. Bunun için birçok paydaşla görüşüldüğünü ve ihtiyaç analizi hazırlandığını anlatan Kurum’un verdiği bilgilere göre analizle birlikte sektörün ihtiyaçları, paydaşların beklentileri, saha çalışanlarının sahip olması gereken teknik bilgi ve yetkinlikler ortaya çıkarıldı. Ayrıca gençlerin tercihlerini etkileyen faktörler de ortaya koyuldu. Yenilenebilir enerji sektörü büyürken nitelikli saha çalışanına duyulan ihtiyacın da giderek arttığını kaydeden Kurum, bu projenin sektörün kalkınması için uzun yıllar devam edeceğini de belirtti.
Emel YİĞİT - Enerji Günlüğü