1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Eni-Total konsorsiyumu Kıbrıs sularında gaz rezervi keşfetti

Eni-Total konsorsiyumu Kıbrıs sularında gaz rezervi keşfetti

Eni-Total konsorsiyumu, Güney Kıbrıs sularında sondaj çalışması yürüttüğü 6. Bloktaki  Cronos-1 kuyusunda doğal gaz rezervi buldu.

Eni-Total konsorsiyumu Kıbrıs sularında gaz rezervi keşfetti

Enerji Günlüğü - Eni-TotalEnergies konsorsiyumu, iki yıl aranın ardından sondaj çalışmalarına başladıkları Güney Kıbrıs açıklarındaki Blok 6'da doğal gaz rezervi keşfetti.

Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki en büyük oyuncu olan Fransız enerji şirketi TotalEnergies ve İtalyan enerji şirketi Eni’nin oluşturduğu konsorsiyum, Güney Kıbrıs’ın tek yönlü olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki Blok 6'da ciddi miktarda doğal gaz rezervine rastladıklarını açıkladı. Tungsten Explorer adlı sondaj gemisi 23 Mayıs 2022 Pazartesi günü sahaya gelerek sondaj çalışmalarına başlamıştı.

Cronos-1 kuyusu Güney Kıbrıs'ın 160 km güneybatısında yer alıyor. Blok 6'da yüzde 50-50 ortak olan TotalEnergies ile Eni, yeni bir sondaj kuyusu açarak rezervin kesin büyüklüğünü ve bu sahanın geliştirilmesi için en iyi yöntemi belirlemeye çalışacak.

ÇALIŞMALARA PANDEMİ ARASI VERİLMİŞTİ

Güney Kıbrıs’ın 13 bloğunun yedisinde hidrokarbon arama ruhsatına sahip konsorsiyum, çalışmalarına pandemi nedeniyle ara verdiği sahadaki çalışmalarına 2 yılın ardından Mayıs ayında dönmüş ve 6.ıncı blokta doğal gaz arama çalışmalarına başlamıştı.

TotalEnergies ve ENI konsorsiyumu, üçüncü lisanslama turunun bir parçası olarak 2017'de Kıbrıs'ın 6. bloğu için ruhsat almıştı. 6. parseldeki sondaj sahasının bir bölümü Türkiye'nin kıta sahanlığının bulunduğu alana giriyor. Bununla birlikte konsorsiyumun sondaj çalışması çakışan alanın dışında bulunuyor.

İlgili Haberler