Enerji Günlüğü - Yüksek enflasyonla mücadele etmekte olan Türkiye’de güneş ve rüzgâr enerjisinin payının artması durumunda enflasyonun 7 puan daha düşük gerçekleşebileceği kaydedildi.
APLUS Enerji ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) tarafından hazırlanan “Artan Elektrik Fiyatları ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Piyasaya Etkisi” başlıklı rapor, Türkiye’de yenilenebilir enerji santrallerinin ve bu santrallere verilen teşviklerin piyasaya etkilerini değerlendiriyor. Rapor, yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışın elektrik faturalarını düşürerek tüketici enflasyonunu iyileştireceğini ortaya koyuyor. Enflasyonda yaratacağı düşürücü etkisinin yanında, ithal yakıt maliyetlerini ve karbon emisyonlarını da önemli ölçüde azaltacağını gösteriyor.
Bugünküne kıyasla daha çok rüzgâr ve güneş enerjisi kullanılacağının varsayıldığı çalışmada (2021 başında toplam rüzgâr ve güneş kapasitesi 29,3 GW, 2022 Haziran ayı itibarıyla ise 35,9 GW) 2021 yılı tamamı ve 2022 yılının ilk yarısında serbest piyasadaki elektrik fiyatlarının ne olacağı ölçüldü. Türkiye’nin bugün 19 bin MW olan güneş ve rüzgâr enerjisi kurulu gücü 36 bin MW olsaydı, serbest piyasadaki fiyatı 2022 yılı ilk yarısında artan YEKDEM maliyetlerine rağmen %11,8 daha düşük olacaktı. Ayrıca enflasyon 7 puan daha düşerek %72,39 olacaktı.
Yine Türkiye’nin enerji faturası 3,3 milyar dolar daha düşük olacak ve 13,4 milyon ton CO2 eşdeğeri karbon azaltımı yapılabilecekti.