Enerji Günlüğü - Toplam 20 milyondan fazla nüfusun yaşadığı İstanbul Anadolu Yakası, Başkent ve Toroslar elektrik dağıtım bölgelerinde hizmet sunan Enerjisa Enerji, bu alana yönelik ar-ge ve teknoloji yatırımlarının sonuçlarını almaya devam ediyor.
Enerjisa Enerji çatısı altındaki dağıtım şirketlerinden Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (Başkent EDAŞ), ortalama 46 dakikalık geçici arıza giderme süresini uzaktan müdahale ile 2 dakikaya indiren bir çözümü hayata geçirdi. Başkent EDAŞ ağaçla temas ve rüzgar etkisi gibi nedenlerle yaşanan arızaları 23 kat daha hızlı giderme imkânının yanında, enerji kesme ve enerji verme işlemlerinin yüzde 70’ini de SCADA sistemi üzerinden gerçekleştirir duruma geldi.
ÜÇ BÖLGEYE 200 MİLYON LİRALIK SCADA YATIRIMI
Başkent EDAŞ, 2022 yılında bu sistemi yaygınlaştırmak amacıyla 75 milyon liralık ilave yatırım yapacak. Bu konudaki çalışmalar, Enerjisa Enerji çatısı altındaki diğer şirketlerde de yürütüldü ve benzeri sonuçlar ede edildi. Arıza giderme süresini kısaltmayı da beraberinde getirecek bu yatırımlara Ayedaş 42 milyon lira, Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ de 80 milyon lira ayırdığı öğrenildi.
BAŞKENT DAĞITIM İHALELERİ YAPTI
Başkent EDAŞ, yüksek gerilim seviyesindeki mevcut 1089 adet SCADA merkezine ilave olarak, 180 adet SCADA merkezinin daha aktif hale gelmesi için ihaleleri tamamladı ve bu yıl içinde yapım sürecine girilecek. Başkent EDAŞ ayrıca, son kullanıcılara yakın konumlardaki dağıtım trafosu ve kesici ölçü kabini gibi 1423 adet SCADA merkezine ek olarak 1000 SCADA merkezini daha sisteme dahil edecek. Şirket, SCADA sistemindeki 1247 adet direk üstü trafoya (40.000 I/O) ilaveten 2000 direk üstü trafoyu daha bu sistemde aktif hale getirecek.
RİSKLİ HALLERDE UZAKTAN ELEKTRİK KESME
Merkezi Uzaktan Kontrol ve Veri İzleme (SCADA) sistemi ile elektrik arzı, bilgisayar destekli sistemlerle uzaktan kısa sürede yeniden sağlanabiliyor. Geçici arıza olarak tanımlanan ve elektrik dağıtım hatlarında ağaç dalı teması veya rüzgâr etkisi gibi sebeplerle meydana gelen ve fiziki onarım gerektirmeyen durumlarda da enerji uzaktan yine hızlıca tekrar sağlanabiliyor.
Ayrıca enerji kesintisi yapılması gereken orman yangını, sel gibi can güvenliğini tehlikeye sokan durumlarda, enerji uzaktan çok daha kısa sürede kesilebiliyor. Buna ek olarak, SCADA sistemi üzerinden elektrik şebekesine ilişkin veriler takip edilebiliyor ve değişen koşullara göre önlemler alınabiliyor.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü