Enerji Günlüğü - Enerjisa Üretim, 1000 megavatlık RES’lerin yatırımı ve işletmesini yapmak üzere Enercon ile sözleşme imzaladığını duyurdu. Sözleşme kapsamındaki 1000 megavat kapasiteli RES’lerin 1,2 milyar dolar yatırımla hayata geçirileceği bildirildi.
Özel sektör elektrik üretim şirketi Enerjisa Üretim, yatırımda yenilenebilir enerjiye öncelik verildiğini belirterek, YEKA 2 ihalelerinin tamamını kapsayan 1.000 megavatlık rüzgâr enerjisi santralleri (RES)yatırımını gerçekleştirmek üzere Enercon ile anlaşma imzaladı.
Enerjisa Üretim ve Enercon arasında yapılan anlaşma kapsamında Enerjisa Üretim’in toplam yatırım miktarının 1,2 milyar dolar olduğu bildirildi.
Yalnızca Ege bölgesini kapsayan ve ülke şebekesine 1.000 megavat ek kapasite kazandırılması planlanan rüzgar enerjisi projesinin; 5 yıl içinde Çanakkale, Aydın, Balıkesir ve Muğla’da üretime başlayacağı aktarıldı.
PROJELER 2026’NIN İLK ÇEYREĞİNDE KADEMELİ OLARAK TAMAMLANACAK
RES yatırımına ilişkin sözleşme 7 Ekim 2022 Çanakkale’nin Behram ilçesinde gerçekleştirilen törende imzalandı. Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Enerjisa Üretim CFO’su Mert Yaycıoğlu ve EnerconCEO'su Dr Jürgen Zeschky’nin attığı imzalarla anlaşma resmiyete kavuştu. Projeler, 2026 yılının ilk çeyreğinde peyderpey tamamlanacak.
Enerjisa Üretim, Enercon ile imzalanan 1.000 megavatlık yatırım anlaşmasıyla birlikte rüzgardaki nihai hedefi olan 1.500 megavat kapasiteye de erişeceğini duyurdu.
ENERJİDE YERLİ EKİPMAN ÜRETİMİ RÜZGARI
Enerjisa tarafından alımı gerçekleştirilen türbinlerin jeneratörlerinin, kulelerinin ve kanatlarının İzmir’de üretileceği aktarıldı. Böylece rüzgar ekosisteminin yerel üretimle tedarik edilecek ekipmanlara sahip olması hedefleniyor. Ayrıca santrallerin istihdam ve yetişmiş insan kaynağının gelişmesine de katkı sağlaması planlanıyor. Tüm projelerin mühendislikten geliştirme, türbin ve ekipman imalatları ve inşaat sürecinde toplam 10 bine yakın kişiye istihdam yaratması bekleniyor.
“2,2 MİLYON TON KARBON EMİSYONUN ÖNÜNE GEÇİLECEK”
Paris Anlaşması çerçevesinde dünyanın gündeminde olan karbon yönetimi, sürdürülebilirlik, temiz enerji gibi başlıklarda Türkiye’yi hedeflerine yaklaştırması planlanan yatırım ile birlikte yıllık yaklaşık 2,2 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçileceği tahmin ediliyor.
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, yenilenebilir enerji yatırımlarının küresel ölçekte büyük bir ivme kazandığını ifade ederek, “Mevcut üretimimizin yüzde 56’sı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor. 1.2 milyar dolarlık bu yatırımla rüzgardaki nihai kurulu güç hedefimiz olan 1.500 megavata yaklaşmış olacağız. Projenin hayata geçişiyle birlikte aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek kurulu güce sahip temiz enerji üreticisi konumumuzu güçlendireceğiz. Bu yatırımın en önemli katkılarından biri yerli ekipman üretimiyle ülke ekonomisi, istihdam ve yetişmiş insan kaynağına önemli katkılar sunacak olması. Ayrıca maliyet ve fiyatların yanı sıra enerji ithalatından uzaklaşıp enerji ihraç eden bir ülke konumuna gelmemiz açısından da çok önemli bir rol üstlenecek” diye konuştu.
Enerjisa Üretim CFO’su Mert Yaycıoğlu ise yenilenebilir enerji yatırımlarının ekonomi ve sürdürülebilir enerji politikaları açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasıyla birlikte belirlediği 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda dönüşüm yol haritasını da buna göre şekillendiriyor. Bu amaçla ülkemizin enerji politikalarında ve gelecek hedeflerinde köklü bir değişim ve yatırım maratonu başlatıldı. Yapılan 1.000 megavatlık rüzgar enerjisi anlaşmasıyla bu atılımın bugüne kadarki en büyük adımını atmış olduk” dedi.
Enercon CEO'su Dr Jürgen Zeschky, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bu anlaşmanın imzalanmasından çok memnunuz. Şirketlerimiz, yenilenebilir enerjiler ve enerji geçişi konusunda aynı kararlılığı paylaşmaktadır. Türkiye'de güvenilir, krizlere dayanıklı, sürdürülebilir ve ekonomik bir enerji arzına hep birlikte önemli katkı sağlayacağız. Enerjisa ile uzun vadeli, güvenilir bir ortaklık için sabırsızlanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Enercon CCO’su Ulrich Schulze Südhoff ise şu değerlendirmede bulundu:
“Enercon, Yeka 2 projeleri için seçilen üretici olmaktan gurur duyuyor. Rüzgar türbinlerimiz 'sınıfının en iyisi' olarak tanınmakta ve Türkiye'deki sahalarda son derece güvenilir oldukları kanıtlanmıştır. Türkiye kara rüzgar pazarında uzun bir geçmişe sahibiz ve sektörün öncülerinden biriyiz. Bu türbin tedarik anlaşması, üretim ve tedarik zincirimiz için hedef pazar olarak Türkiye'nin küresel düzeyde bizim için taşıdığı önemi de vurgulamaktadır. Ülke gelecekte de temel pazarlarımızdan biri olmaya devam edecek”.