1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. EnerjiSA Türkiye`nin en büyük RES`ini açtı

EnerjiSA Türkiye`nin en büyük RES`ini açtı

Enerji Günlüğü - EnerjiSA, Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali özelliğine sahip Balıkesir Rüzgar Enerji Santrali'ni törenle üretime açtı. Sabancı...

EnerjiSA Türkiye`nin en büyük RES`ini açtı

Enerji Günlüğü - EnerjiSA, Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali özelliğine sahip Balıkesir Rüzgar Enerji Santrali'ni törenle üretime açtı. 

Sabancı Holding ile Alman enerji devi E.ON'un ortaklığındaki Enerjisa, Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santralini törenle açtı. Daha önce devreye giren santral için düzenlenen Resmi Törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yılıdız, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman ve EnerjiSA'nın Alman ortağı E.ON'un Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl katıldı.

2.5 MW'LİK YERLİ TÜRBİNLER YOLDA

Enerji Bakanı Taner Yıldız, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'deki toplam rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2.400 MW'ler seviyesine yaklaştığını belirterek, 143 MW'lik Balıkesir RES'in enerji ithalatının düşürülmesine, dolayısıyla cari açığın kapatılmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar kWh elektrik üretimi hedefi bulunduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, bu yüksek talebi karşılamak için yerli kaynaklardan daha fazla elektrik üretilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yerli kaynakların ekonomiye kazandırılmasında yerli ekipmanın önemine de dikkat çeken Bakan Yıldız, "Rüzgar santralleriyle ilgili yeni bir strateji üzerinde çalışıyoruz. Şu anda 500 MW gücündeki yerli türbin üretimi kapasitesini geliştireceğiz. Milres projesiyle 2.5 MW'lik türbin üretimi yapacak noktaya gelmeyi hedefliyoruz" dedi.

ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI YÜZDE 75 OLACAK

Bakan Taner Yıldız, Türkiye'nin elektrik üretiminde 10 yıl önce yüzde 34 olan özel sektörün payının bugün yüzde 62'ye çıktığını hatırlatarak, "Kısa ve orta vadede biz bu payın yüzde 75'lere kadar çıkarılabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. Bakan Yıldız, ihalesi tamamlanan son 7 elektrik dağıtım bölgesinin yeni sahiplerinedevrinin Temmuz ayı sonlarına doğru tamamlanarak dağıtım işinintümüyle özelleştirilmiş olacağını vurguladı.

SABANCI'NIN RÜZGAR GÜCÜ 212 MW

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, buradaki konuşmasında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Sabancı, "Çanakkale ve Dağpazarı RES'lerden sonra Balıkesir RES'i de işletmeye alarak rüzgar enerjisi kurulu gücümüzü 212 MW'ye çıkardık" diye konuştu. EnerjiSA'nın enerji sektöründe bugüne kadar üretim, dağıtım ve ticaret alanında yaptığı yatıım turarının 11 milyar dolara ulaştığını anlatan Sabancı, "Enerjisa'nın bu yatırımları, Türkiye'de elektrik sektörünün daha da rekabetçi bir yapıya ulaşaccağına duyduğumuz güvenin göstergesidir" dedi.

ENERJİSA 9 MİLYON MÜŞTERİYE ULAŞTI

Güler Sabancı, elektrik dağıtım bölgelerinden AYEDAŞ ve Toroslar'ı da özelleştirme ihalesinden aldıklarını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Başkent Elektrik'i aldığımızda 3.6 milyon müşterimiz vardı. Hedefimiz 5.-6 milyon müşteriye ulaşmaktı. Ancak bu iki ihaleyi almamızdan sonra 9 milyon müşteri sayısına ulaştık. EnerjiSA Liderliğe koşuyor, sorumlulukları da arttı. Bunun gereği en yeni teknolojileri, en verimli şekilde hayata geçirmek, en iyisini yapmak ve örnek olmak."

EnerjiSA'nın Alman ortağı E.ON'un Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl ise konuşmasında ortaklık anlaşmasından sonra ilk kez yeni bir yatırımın açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Bu ve benzeri projelerin gerçekleşiyor olması, Enerjisa'nın çevre dostu teknolojiler kullanarak, Türkiye'nin artan enerji tahlebini karşılamak için vargücüyle çalıştığının bir göstergesidir. Enerjisa'nın 2020 için koymuş olduğu 7.500 MW kurulu güce ulaşma hedefi yolunda atılmış önemli bir adımdır."

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK RÜZGAR SANTRALİ

Balıkesir RES, 143 MW'lik kurulu gücüyle Türkiye'nin şu anda en büyük rüzgar santrali özelliğini taşıyor. Santralde yılda 524 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Yaklaşık 340 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen Balıkesir RES'in finansmanının önemli bir bölümü EBRD tarafından sağlandı.