1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjisa Enerji üç bölgede 125 milyar TL yatırım yaptı

Enerjisa Enerji üç bölgede 125 milyar TL yatırım yaptı

Enerjisa Enerji Dağıtım Şirketlerinin, şebeke büyütme ve modernizasyonu amacıyla özelleştirilmelerinden bu yana 125 milyar liralık yatırım yaptıkları bildirildi.

Enerjisa Enerji üç bölgede 125 milyar TL yatırım yaptı

Enerji Günlüğü - Enerjisa Enerji Dağıtım Şirketlerinin, şebeke büyütme ve modernizasyonu amacıyla özelleştirilmelerinden bu yana 125 milyar liralık yatırım yaptıkları bildirildi. 

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Oğuzhan Özsürekci, Türkiye’nin 14 ilinde 22 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet veren Başkent, Ayedaş ve Toroslar Elektrik Dağıtım şirketlerinin, kesintisiz ve kaliteli hizmetlerin sürekliliği için altyapı yatırımlarına devam ettiğini belirtti. Üç şirketin özelleştirilmelerinden 2023 yılı sonuna kadar toplam 125 milyar liralık yatırım yaptıklarını anlatan Özsürekci, bunun 57 milyar liralık kısmının 2009 yılındaki özelleştirme sürecinden itibaren, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Kastamonu, Bartın, Karabük ve Zonguldak’ı kapsayan bölgenin enerji altyapısını geliştirmek amacıyla Başkent EDAŞ tarafından yapıldığını anlattı. 

Özsürekci’nin verdiği bilgiye göre İstanbul’un Anadolu yakasına hizmet veren Ayedaş’ta ise 2013 yılındaki özelleştirme sonrası dönemde dağıtım ağını genişletmek ve modernize etmek için 16 milyar 693 milyon liralık yatırım gerçekleştirildi. 

Görev bölgesinin büyük bölümü geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketinden etkilenen Toroslar EDAŞ’ta ise 2013 yılından bugüne kadar Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Hatay ve Kilis’te enerji altyapısını güçlendirmek ve modernizasyon çalışmalarını hızlandırmak amacıyla 49 milyar 179 milyon TL’lik yatırım yapıldı. 

Yaptıkları yatırımlarla, kesintisiz ve sürdürülebilir enerji arzı için yenilenebilir enerji ve e-mobilite ihtiyaçlarının, dağıtım şebekesi üzerinde oluşturduğu beklentileri karşıladıklarını kaydeden Genel Müdür Özsürekçi, şöyle dedi: 
“Sektörün enerji dönüşümüne liderlik ediyıoruz. İstihdamda da sektörün önde gelen oyuncusu olmaya devam ediyoruz. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) tarafından yayınlanan 2023 yılı Elektrik Dağıtım Sektör Raporu’na göre sektörde sağlanan istihdamın yüzde 28’ini Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ olarak biz sağlıyoruz.” 

ÜLKENİN DÖRTTE BİRİNE HİZMET 

Enerjisa Enerji’ nin Elektrik Dağıtım Şirketleri olan AYEDAŞ, Başkent EDAŞ ve Toroslar EDAŞ, Türkiye’nin yüzde 25’ine hizmet sunuyor. Başkent EDAŞ Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale ve Zonguldak’ta, AYEDAŞ ile İstanbul Anadolu Yakası’nda, Toroslar EDAŞ ile Adana, Gaziantep, Kilis, Mersin, Osmaniye ve Hatay’da faaliyet gösteriyor. 14 ilde 22 milyonu aşkın kullanıcıya elektrik dağıtım hizmeti sunan Enerjisa Enerji’nin ana sermayedarları Sabancı Holding ve E.ON. Enerjisa Enerji’nin yüzde 20 hissesi Borsa İstanbul’da işlem görüyor.