1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjide birleşme ve satın alma işlemlerinde ivme kaybı sürüyor

Enerjide birleşme ve satın alma işlemlerinde ivme kaybı sürüyor

2024 yılında enerji sektöründe kamuya açıklanan 30 birleşme ve satın alma işleminin tahmini toplam değeri, 2023 yılına kıyasla %44'lük bir düşüşle 1 milyar dolar oldu.

Enerjide birleşme ve satın alma işlemlerinde ivme kaybı sürüyor

Enerji Günlüğü - PwC Türkiye’nin Türkiye enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerinin yanı sıra en güncel sektör trendlerinin kapsamlı bir analizini içeren Enerji Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar Raporu’na göre, Türkiye'de enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerinde 2022 yılında başlayan ivme kaybı 2024 yılında da devam etti.

Türkiye enerji piyasası küresel toparlanma eğiliminin aksine bir seyir izleyerek 2023'teki ivme kaybının ardından 2024’te keskin bir düşüşe sahne oldu ve kamuya açıklanan 30 adet birleşme ve satın alma işleminin toplam tahmini değeri, 2023 yılında ulaşılan 1,8 milyar ABD dolarına kıyasla %44'lük bir düşüş kaydederek 1 milyar ABD dolarında kaldı. Ortalama anlaşma değeri de %47 azalarak 33 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Raporda, makroekonomik belirsizlikler, hemen hemen hiçbir segmentte yüksek değerli ve cazip satın alma fırsatlarının bulunmaması, süregelen finansman sıkıntıları, halka arzların finansman için daha fazla tercih edilir hale gelmesi ve giderek daha çok sayıda sanayi şirketinin kendi enerji üretim tesisine yatırım yapması bu zayıf performansın sebepleri arasında belirtildi.

TÜM İŞLEMLER YERLİ OYUNCULAR ARASINDA OLDU

Buna ilaveten, 2023’teki yoğun yabancı yatırımcı ilgisinin tam tersine 2024’te tüm işlemlerin tamamı yerli oyuncular arasında gerçekleşti.

LİDERLİK DOĞAL GAZA GEÇTİ

Önceki yıllarda, enerji altyapı sektörü sınıflaması içinde yenilenebilir enerji piyasasındaki birleşme ve satın alma işlemlerinin tahmini toplam değeri diğer segmentleri geride bırakırken, 2024’te liderlik doğalgaz dağıtım segmentine geçti.

Bu segmentte gerçekleşen altı adet işlemin bazılarında BOTAŞ’a olan borçları ve müşteri hizmetlerindeki ciddi sorunlar sebebiyle kayyuma devredilmiş olan şirketler el değiştirirken, geri kalan satışların temel sebebi stratejik önceliklerde yaşanan değişiklikler olarak açıklandı.

Satışların geri kalanında 21 yenilenebilir enerji şirketi (RES+GES+HES+ çöpgazı + biyogaz santralleri) ve bir atık yönetimi şirketi el değiştirdi.

PETROL SEKTÖRÜNDE DURGUNLUK

Özellikle akaryakıt dağıtım segmentinde 2023 yılında gerçekleşen yüksek değerli satış işlemlerinin ardından, petrol arama & üretim ve akaryakıt dağıtımda 2024’te yalnızca iki işlem kamuoyuyla paylaşıldı. Her ikisinde de işlem değeri açıklanmadı.

“YENİLENEBİLİRDE İŞLEMLER PORTFÖY BÜYÜTME AMAÇLI”

PwC Türkiye Şirket Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Lideri Engin Alioğlu rapora ilişkin değerlendirmesinde, raporun Türkiye enerji piyasasında yatırım cazibesini artırmak için atılacak adımların politika yapıcıların önceliği olması gerektiğinin bir kez daha altını çizdiğini kaydetti. Alioğlu, “Son yıllarda özellikle yenilenebilir enerji piyasasıyla ilgilenen yatırımcı profilinde önemli değişiklikler görüyoruz. ‘Vizyon' sahibi herkesin bu sektöre hücum ettiği dönemler geride kaldı. Artık daha iyi planlanmış stratejilerle yatay ve dikey entegrasyonunun ön plana çıktığı bu olgunluk döneminde birleşme ve satın alma işlemlerinin sektöre ilk girişten daha ziyade mevcut portföyleri büyütmek amacıyla gerçekleştiğini gözlemliyoruz” dedi.