Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) tarafından düzenlenen 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), Pullman İstanbul Kongre Merkezi’nde 8 Haziran 2022 tarihinde başladı.
NPPES’in açılışına, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, NSD Başkanı Alikaan Çiftçi, Dünya Nükleer Derneği Sanayi İş Birliği Başkanı Serge Gorlin ve Akkuyu NGS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko ile birçok yerli ve yabancı ziyaretçi katıldı.
Zirve’nin açılışı için TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Dünya Nükleer Derneği Genel Direktörü Sama Bilbao y Leon ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi de video bağlantısıyla mesajlarını gönderdi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE EDECEK
Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için nükleer enerjinin olmaz olmazımız olduğunu belirten T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan nükleer santrallerin iklim değişikliğiyle mücadelemize de katkı sağlayacağını belirtti.
Kacır: “Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin ilk reaktörü 2023 yılında devreye alınacak. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katılacak. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak Akkuyu, yıllık 35 milyar kilovat/saat elektrik üreterek ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacaktır. İkinci nükleer enerji santrali için de temaslar devam ediyor” diye konuştu.
TÜRK FİRMALAR İÇİN BÜYÜK FIRSATLAR VAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı açılışta şunları söyledi:
“Şu anda Akkuyu Nükleer Santrali inşa sahasında yüzde 85’i Türk olmak üzere 20 binden fazla kişi çalışıyor. Santralin işletiminde 4 bin çalışana ihtiyaç var. Akkuyu’da yerli katkı miktarımız yaklaşık 2,4 milyar dolara, yerlileştirme oranımız ise yüzde 40 seviyelerine çıktı. Akkuyu’da yerlileştirme hedefinin 5,9 milyar dolardan 6,5 milyar dolara çıkartıldı.
Projede firmalarımız için çok önemli fırsatlar bulunuyor. Türk Standartları Enstitüsü’nün Rus kuruluşları tarafından ana malzeme kuruluşu olarak tanınması bu fırsatların hayata geçirilmesine önemli katkılar sunmakta. TSE’nin aldığı bu yetki ile Akkuyu’da kullanılacak malzemelere yönelik gerekli testlerin ülkemizde yapılması, üreticilerin TSE tarafından belgelendirilmesi ve böylece daha fazla yerli firmamızın projede tedarikçi olması sağlandı.”
MODÜLER REAKTÖRLERE GEÇİŞ
Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi, bu yıl NPPES’in önemli gündem maddelerinden birini küçük modüler reaktörler (SMR) ve mikro modüler reaktörler (MMR) olacağını belirtti. NPPES’te işlenecek bu önemli konu hakkında Çiftçi şunları aktardı:
“Ekonomik olduğu kadar fabrikada üretildikten sonra belirlenen sahaya hızlıca monte edilebilen küçük modüler reaktör teknolojilerinin gelecekte sayılarının hızla artması bekleniyor. Bu teknolojiden Türk sanayicileri ne kadar hızlı pay alabilirse, kurulacak yeni reaktörlerde cazip katma değerli fırsatlar onları bekleyecek. SMR teknolojilerinin ülke ekonomisine hem temiz enerji geçişinde hem de ekonomik olarak kilit rol oynayacağını gösteriyor. NSD olarak biz de uluslararası iş birlikleriyle sanayicilerimizin önünü açmayı hedefliyoruz”
NÜKLEER KAPASİTE EN AZ İKİ KATINA ÇIKMALI
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, NPPES’in
dünyanın dört bir yanından 300'den fazla şirketin temsilcilerini bir araya getirdiğini belirterek, dünyanın gündeminde yer alan iki acil konu olan iklim değişikliği ve küresel enerji krizinin odağı nükleer enerjiye kaydırdığını açıkladı. Grossi: “Eğer dünya ekonomik ve çevresel hedeflerine ulaşacaksa, nükleer kapasitenin iki katına veya daha fazlasına ihtiyacı olacak. Nükleer enerji gibi önemli bir sektörde iş birlikleri de çok önemli IAEA olarak bu konuda üye devletlere destek olmaya çalışıyoruz” dedi.
KARBONDİOKSİT EMİSYONUNU ÖNLEYECEK
Akkuyu NGS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko ise açılışta şunları söyledi:
“Nükleer enerji, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz 2018 yılından bu yana dikkate değer bazı ilerlemeler kaydetti. Bu süre zarfında dünya genelinde 24 NGS ünitesinin temeli atılırken, bu santrallerin yarısı Rosatom şirketleri tarafından inşa edildi. Küresel çapta 29,4 GW ek net kapasiteye eş değer daha da fazla, 28 ünite şebekeye bağlandı.
Nükleer enerji yeşil ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak geniş çaplı ve uzun zamandır beklenen nitelikte bir kabul gördü. NGS'lerin, enerji sektöründe CO2 emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olduğu ve baz yük üretimini sağlayarak güç sistemini stabilize ettiği kabul ediliyor.
Nükleer enerjinin sunduğu katkıyı daha da iyi anlatabilmek için gerçek hayattan bir örnek verebiliriz. 1 GW kapasiteli bir nükleer santral, bir yıllık işletme süresi boyunca 2 milyon aracın yıllık emisyonuna eşdeğer oranda bir CO2 emisyonunu önler. Akkuyu NGS’de toplam 4,8 GW kapasiteli dört ünite inşa ediyoruz ve bu, 9,6 milyon motorlu taşıtın, bir başka ifadeyle İstanbul'da kayıtlı taşıt sayısının yaklaşık iki katı aracın yol açtığı CO2 emisyonlarını önlemek için yeterlidir.”
NÜKLEERDE ASO - FİGES İŞBİRLİĞİ
Ankara Sanayi Odası ile FİGES arasında İstanbul’da düzenlenen 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Zirve kapsamında iş birliği anlaşması imzalandı. İş birliği anlaşması ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile FİGES Yönetim Kurulu Başkanı Tarık öğüt arasında imzalandı.
İş birliği anlaşması kapsamında; Türkiye ve ilgili coğrafyalarda başta ergimiş tuz reaktörleri olmak üzere nükleer teknoloji ve tedarik zincirini ilgilendiren teknolojik alanlarda iş birliği geliştirmek hedefleniyor. Ayrıca nükleer reaktör teknolojileri başta olmak üzere mühendislik, imalat ve inovasyon alanlarında Türkiye ve ilgili coğrafyalarda katma değer yaratacak imkanların araştırılması, ortak iş imkanlarının değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesinde birlikte faaliyetler yürütülecek.