1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji sektörüne tek çatı: ENIAD, think-tank gibi çalışacak

Enerji sektörüne tek çatı: ENIAD, think-tank gibi çalışacak

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründe, temsil kaabiliyeti yüksek ve think-tank gibi çalışacak yeni bir dernek kurulacak. Bu kuruluş, enerji sektörünün...

Enerji sektörüne tek çatı: ENIAD, think-tank gibi çalışacak

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründe, temsil kaabiliyeti yüksek ve think-tank gibi çalışacak yeni bir dernek kurulacak. Bu kuruluş, enerji sektörünün liberalizasyonu çalışmalarına katkıda bulunacak çalışmalar yürütecek. Derneğin adının ENİAD olması düşünülüyor. 

Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Başkanı Nihat Özdemir ve dernek yöneticileri önceki akşam Ankara'da enerji sektörünü izleyen çok sayıda gazetecinin de katıldığı bir yemek düzenledi. Nihat Özdemir, iftar yemeğinde, dağıtım özelleştirmelerinde gelinen son durum, mevzuat çalışmaları, kuruluş hazırlıkları süren Enerji Piyasaları İşletme AŞ (Enerji Borsası) başta olmak üzere enerji sektörüyle ilgili son gelişmeler ve sürdürülen çalışmalar hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.

THINK-TANK TİPİ YENİ DERNEK

Sektörde çok sayıda sivil toplum örgütü bulunmasına rağmen, bunların hiç birinin sektörün tamamını kapsamadığını anlatan Nihat Özdemir, "Enerji sektörün yüzde 90'dan fazla temsil edildiği ve üretimle satışın da içinde yer aldığı yeni bir sivil toplum örgütü kurulması gereği duyuyoruz" dedi.

Yeni kuruluşun adını henüz tam netleştiremediklerini, ancak Enerji İşadamları Derneği, kısa adıyla ENİAD olmasını düşündüklerini ifade eden Özdemir şunları söyledi:

"Bu bir STK olarak değil de Think Tank olarak çalışacak. Bu sektörde ne oluyor, nereye gidiliyor, sektörde neler olmalı konularında çalışmalar yürütecek. Bu yaklaşımımız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da destekleniyor. Bu alışık olduğumuz bir sivil toplum örgütünden ziyade enerji alanındaki süreçlere olumlu katkı sağlamaya çalışan bir paydaş olacak. Asıl misyonu, enerji sektörünün serbestleşmesinde üzerine düşeni yapmak diyebiliriz."

ENSİAD ADINI "ENGÜRÜLÜLER" KAPMIŞ

Nihat Özdemir, enerji sektörünü kucaklamak üzere kurulacak yeni derneğin Enerji Sanayici ve İşadamları Derneği adını alıp kısaltmasının da ENSİAD olmasını düşündüklerini ancak pekçok alternatif isimde olduğu gibi bunun da başkaları tarafından kullanıldığını söyledi. Özdemir, Engürü Sanayici ve İşadamları Derneği adlı bir dernek bulunduğunu ve internetteki alan adlarının da onlar tarafından alınmış olduğunu aktardı.

EPİAŞ'TA HİSSE PAYLAŞIMI NETLEŞİYOR

Nihat Özdemir, enerji borsası kuruluş çalışmalarında da iyi bir noktaya gelindiğini, bu borsayı işletecek Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin genel yapı itibariyle şekillendiğini anlattı. Kanun'un bu konuda yetkilendirdiği Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun gerekli çalışmaları bitirdiğini belirten ELDER Başkanı Nihat Özdemir, 23 Temmuz'da gelinen noktanın, kamu ve özel sektör temsilcilerinin de katıldığı bir toplantıda ele alındığını söyledi.

EPİAŞ'ta özel sektörün hatırı sayılır bir hisseyle temsil edilmesini istediklerini kaydeden Özdemir "EPDK hazırladığı taslakta şuna karar verdi: Yüzde 30 BİST, yüzde 30 TEİAŞ ve BOTAŞ, yüzde 30 özel sektör. Kalan yüzde 10'u da stratejik bir ortağa bıraktı. Çok iyi oldu. Bir borsa ancak bu şekilde anlam kazanır. Özel sektör karar üretmede mutlaka etkili olmalıydı. Çünkü özel sektörün görüşünün yansıması gereken kritik kararlar var. Baktığımız zaman, özel sektör 3 kişi sokacak EPİAŞ Yönetim Kurulu'na. İsteğimizi arzumuzu dikkate aldılar. Çok iyi oldu. Teşekkür ediyoruz."

NASDAQ DA OLABİLİR BAŞKASI DA

Nihat Özdemir, stratajik ortağın kim olacağı sorusu üzerine de buna Borsa İstanbul'un karar vereceğini belirterek cevap verdi. Aslında Borsa İstanbul'un şu anda EPİAŞ'ta yüzde 30 artı yüzde 10'luk hisseyi kontrol ettiğini kaydedenÖzdemir "O yüzde 10 için stratejik ortağı arıyor. Bir yurt dışı borsa kuruluşu kastediliyor. Altyapısı olan ve buunu ortaya koyabilecek olan. Daha kesin bir karar yok ama Nasdaq olabilir, başkası da olabilir" diye konuştu.

DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK ENERJİ BORSASI

Nihat Özdemir, EPİAŞ'la ilgili gelinen noktadan duydukları memnuniyeti vurgularken şunları ifade etti:

"EPDK çok önemli bir karar almışır. Stratejik ortak çok önemli. Hızla mesafe katettirecektir, inanın. Rakamları da görüyorum. İnşallah bizim enerji borsamız, dünyada üçüncü büyük borsa olacak. Bugün 240 milyar kWh tüketiyoruz, 10 yıl sonra 500 milyar kWh tüketeceğiz, üreteceğiz. O yüzden dünyanın 3. büyük borsası olacağına inanıyoruz."

TÜSİAD ORTAK OLACAK MI?

Toplantıda bir gazeteci daha önce TÜSİAD'ın da kurulacak EPİAŞ'ta hisse almak istediğini hatırlattı ve buna nasıl yaklaşıldığını sordu. Bunun üzerine ELDER Başkan Yardımcısı ve TÜSİAD Enerji Komisyonu Başkanı Selahattin Hakman ile ELDER Genel Sekreketi Ugur Yüksel konuya açıklık getirdiler.

Buna göre EPİAŞ Yönetim Kurulu, TEİAŞ, BİST ve özel sektör katılımcılarından oluşacak. ELDER ve Enerji Ticareti Derneği (ETD) üyelerinde olduğu gibi TÜSİAD Enerji Grubu Üyelerinin bir kısmı da özel sektöre ayrılan yüzde 30'dan pay almaya istekliler. Ancak hisse alabilmek için piyasa katılımcısı olma zorunluluğu var. Bu yüzden EPİAŞ'a dernekler değil, sadece piyasada faaliyet göstermek üzere lisanslanmış şirketler girebilecek.

BORSANIN YERİ HALA BELİRSİZ

Kurulacak enerji borsasının merkezinin neresi olacağı konusundaki tartışmalar da ELDER toplantısında gündeme getirildi. ELDER Başkanı Nihat Özdemir, EPİAŞ'ın merkezinin Ankara ya da İstanbul olacağını, ancak bu iletişim çağında ikisinden birisinin olmasının fazlaca bir şeyi değiştirmeyeceğini belirtti. ELDER Başkan Yardımcısı Selahattin Hakman "EPİAŞ, spot piyasanın da işleticisi olacak. Spot piyasa doğrudan TEİAŞ'ın teknik yapısıyla ilgili. En azından süreçler oturana kadar Ankara'da TEİAŞ'la el ele çalışmasında fayda var" görüşünü dile getirirken, Başkan Nihat Özdemir, "PMUM deneyimiyle bakılırsa Ankara olması sağlıklı. Ama finans merkezinin İstanbul olması nedeniyle uzun vadede orası doğru" dedi. Özdemir daha sonra şunları söyledi: "Bence Ankara İstanbul arasında fark yok. Adana'daki, Diyarbakır'daki, Siirt'teki insan bile PMUM'a teklif girebiliyor. Birçok arkadaşımız bu soruyu sordular. Hem Bakan'a hem de BİST başkanına. İkisi de önümüzdeki günlerde belli olacağını söylediler. Merkezin neresi olacağının çok da önemli bir nokta olmadığını söylediler."

DÖVİZ KURLARI YUMUŞAK KARNIMIZ

ELDER Başkanı Nihat Özdemir, Gezi Parkı olayları ile Amerikan Merkez Bankası FED'in politika değişikliklerinin finansal piyasalarda yol açtığı gelişmelerin enerji özelleştirmelerinde kullanılan ve kullanılacak kredi maliyetlerine nasıl yansıdığı sorularına da cevap verdi. Kriz nedeniyle herhangi bir sorunla karşılamadıklarını anlatan Özdemir, "FED öncesi şartlar neyse bugün de aynen devam ediyor. Faizde bir bozulma yükselme gibi gelişme tespit etmedik. Dolar yükselmesi bu işin yumuşak karnıdır. Çünkü borçlarımız dolar, gelirlerimiz TL'dir. Risk tarafı budur. Ama görüyoruz ki çok yorucu, çok rahatsız edecek bir şey olmadı. Ekonomimiz iyi."