1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji krizinin alternatif çözümü: Hücre üretimi

Enerji krizinin alternatif çözümü: Hücre üretimi

IEA Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin piyasaya tesirini değerlendirirken, hücre enerjisinin krize alternatif bir çözüm sunma ihtimalini Enerji Günlüğü’ne anlattı.

Enerji krizinin alternatif çözümü: Hücre üretimi

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin gelecek yıllarda neler getirebileceğini değerlendirdi. Birol, teşvikler yapıldığı taktirde fotovoltaik hücre enerjisinin Türkiye’yi önemli ülkelerden biri haline getireceğini söyledi.

2022 yılının başından itibaren meydana gelen enerji krizinin ülkelerin enflasyon oranlarını derinden etkilediğini ifade eden Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, bu sebeple 2023 yılının zorlu geçeceğini söyledi.

Birol, enerji krizinin alternatif çözümü olarak fotovoltaik hücre enerjisini gösterilebileceğini, ancak bunun için teşviklerin sorunsuz verilmesi gerektiğini söyledi. Hücre konusunda Türkiye’nin geri kalmasının risk teşkil edeceğini belirten Birol, ülkenin hücre üretimi konusunda yükselme ihtimaline olumlu bakarak, “Türkiye’nin ileride hücre üretimi konusunda önemli ülkelerden bir tanesi olması mümkün” dedi.

“FÜZYON ENERJİSİNİ KONUŞMAK İÇİN ERKEN”

Ayrıca nükleer füzyon enerjisi hususunda konuşmanın henüz erken olduğunu belirten Birol, “Füzyon enerjisi ileri bir teknoloji. Bu sebeple bugünün değil, sonraki yılların konusu olabilir Türkiye için” diye konuştu.

NEDİR FÜZYON TEKNOLOJİSİ?

Nükleer füzyon enerjisi, ısı üretmek amacıyla tepkimeleri kullanarak enerji üretilen bir güç üretimi biçimi. Füzyon tepkimeleriyle iki hafif atom çekirdeğini birleştirerek daha ağır halde bir çekirdek oluşturulur. Ortaya çıkan yeni çekirdeğin kütlesi, önceki iki çekirdeğin toplam kütlesinden daha fazla olduğu için süreç sonunda enerji açığa çıkar. Şu an dünyada yeni trend olan füzyon teknolojisinin, elektrik şebekelerine temiz enerji sağlamak amacıyla kullanılması hedefleniyor.

İlgili Haberler