1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji Hanım, üretim yatırımlarının yarısını finanse edecek

Enerji Hanım, üretim yatırımlarının yarısını finanse edecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sadece evlerde yapılacak elektrik tasarrufunun, Türkiye'nin enerji üretim yatırımlarının...

Enerji Hanım, üretim yatırımlarının yarısını finanse edecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sadece evlerde yapılacak elektrik tasarrufunun, Türkiye'nin enerji üretim yatırımlarının yarısını karşılayacağını söyledi.

Evlerde kullanılan elektrikten tasarruf sağlanmasını hedefleyen Enerji Hanım projesi, Kayseri'den yola çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği Derneği'nin (ENVER) yürüttüğü "Enerji Hanım" projesinin Kayseri'de gerçekleştirilen tanıtım programında konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufunun çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin petrol ve doğalgaz tedariki nedeniyle son bir hafta içinde 4 ülkeye gitmek durumunda kaldığını hatırlatan Bakan Yıldız, "Enerji tasarrufu, verimliliği aslında 6. büyük kaynak olarak gösterilirken Türkiye'de birinci sıradadır. Çünkü tasarruf, su, rüzgar, kömür, doğalgaz ve birçok kaynaktan ürettiğimiz elektriğin aslında süzülmüş halidir ve yerli kaynak haline gelmiştir. O yüzden bizim bu yerli kaynağımızı mutlaka çok iyi kullanmamız gerekir" dedi.
Tek tek bireyler için küçük adımlar olsa da enerji tasarrufunun Türkiye için büyük bir adım haline geldiğini anlatan Yıldız, sadece evlerdeki enerji tasarrufunun yıllık tutarının 4 milyar liraya ulaşabileceğini belirtti. Bu tutarın Türkiye'nin yalnızca bir yıllık enerji üretim yatırımlarına harcadığı paranın yarısı anlamına geldiğini vurgulayan Yıldız şunları söyledi:
"Evlerde hanımlarımızın tasarruf edeceği miktar bu kadarken, sanayici, tüccar, tarım sektöründeki bütün çalışanlar, yol aydınlatmaları, kamu binaları ve özel sektörün yapacağı toplam tasarruf miktarı yıllık 15 milyar lira civarında. Elektrikte yıllık 60 milyar lira faturadan bahsedersek 15 milyar liralık tasarruf bunun 4'te birine tekabül ediyor. Bütün sektörleri dahil edersek Türkiye 2023 yılına kadar elektrikte yüzde 20'ler civarında tasarruf yapabilecek durumda."

BİR YILDA 1.1 MİLYON TASARRUFLU BUZDOLABI
Bakan Yıldız, tasarruf çalışmalarında elektrikli cihaz üretimi anlayışındaki değişikliğin de önemli rolü bulunacağını ifade etti. Türkiye'de Temmuz 2012'den sonra tasarruflu olmayan beyaz eşya üretiminin yasaklandığını hatırlatan Taner Yıldız, 3 yıl öncesinden Türkiye genelindeki imalatçıları bu konuda uyardıklarını söyledi. Bakan Taner Yıldız, 2011 yılında 800 bin adet tasarruflu cihaz satılırken, 2012 yılında bu rakamın 1 milyon 100 bini aştığını anlattı. Yıldız, toplam hane sayısının 16-17 milyon olduğu dikkate alınırsa, bu satış rakamlarının çok ciddi bir düzeye işaret ettiğini vurguladı.

1.4 MİLYAR KİŞİ ELEKTRİKLE TANIŞMADI
Dünyada 1,4 milyar insanın hala elektrikle tanışamadığını vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"Afrika'da Ekvator'un altını, Güney Afrika'yı hariç tutarsak 890 milyon insan yaşıyor ve 890 milyon insanın kullandığı elektriğin miktarı 19,5 milyon nüfuslu New York'un kullandığı elektriğe denk. Bu çok ciddi bir dengesizlik. O yüzden bizlerin edeceği tasarrufların mutlaka fayda olarak bütün insanlığa döneceğini, öncelikle ülkemizde daha doğru enerji üretimi ve tüketiminin aynı anda yaşanabileceğini gösteriyor. O yüzden bu eğitimi annelerimizden, hanım kardeşlerimizden başlattık. Refah seviyemiz arttıkça, teknoloji ilerledikçe doyumsuzluk ve tatminsizlik diye bir nokta da aynı şekilde beliriyor ve gelişiyor. 'Nasıl olsa paramız var' diyen çocuk, televizyonu açık bırakabiliyor."
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit de, Türkiye'deki enerjinin yüzde 75'inin yurt dışından karşılandığını hatırlatarak "Kalan kısmını ise yerinde yerli kaynaklarla temin ediyoruz. Toplam enerjinin de yüzde 33'ü sanayide, yüzde 30'u binalarda ve yüzde 16'sı da ulaşımda kullanılmakta. Yani toplam tüketilen enerjinin önemli bir bölümü evlerimizde tüketilmektedir. Bugünkü toplantının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor" diye konuştu.

ENERJİ HANIM: SÜEDA ÇİL
Enerji Hanım Projesi'nin "reklam yüzü" tiyatro ve sinema oyuncusu Süeda Çil de programa katılan kadınlara, evlerde enerjinin nasıl daha verimli kullanılabileceği konularında bilgi verdi. Programa katkıda bulunanlara kitap hediye eden Bakan Yıldız, eşi Selma Yıldız ile birlikte, salondaki kadınlar arasında çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı, televizyon ve küçük ev aletleri kazanan talihlileri belirlemek için çekiliş yaptı.

ENERJİ HANIM KAMPANYASININ BAŞLATILACAĞI İLLER:

Kocaeli

Sinop

İstanbul

Bursa

Adana

Ankara

Denizli

Diyarbakır

Van

Hakkari

Kars

Edirne

Şanlıurfa

Mersin

Trabzon

Kayseri

İzmir

Konya

Malatya