Enerji Günlüğü - Enerji Günlüğü, 10'uncu yılında Dünyada ve Türkiye'de Kömürbaşlıklı özel bir rapor hazırladı. Rapor, Enerji Günlüğü’nün sosyal medya kanalları üzerinden canlı yayınlanan bir toplantıyla açıklandı. Kömür 2022 Raporu; dünyadaki son gelişmelerle beraber kömürün sektör içindeki yerine dair önemli veriler içeriyor.
Kömür 2022 Raporu’nu indirmek için tıklayın
Moderatörlüğünü Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara'nın yaptığı online toplantıda, raporu Enerji Günlüğü yazarlarından Dr. Nejat Tamzok değerlendirdi.
Toplantıda Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur ve ‘Enerji Günlüğü yazarı Hayati Zafer Arıkan konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaştılar.
Dünyanın sanayi devrimiyle birlikte başlayan dönemde kaydettiği gelişimi kömüre borçlu olduğunu hatırlatan Dr. Nejat Tamzok, son iki yıldır ‘en sevilmeyen emtia’ haline gelen kömürün yeniden yükselişe geçtiğini anlattı.
Aynı tartışmaların 70’lerde de yaşandığını söyleyen Tamzok, 2000’lere gelindiğinde kömürün yine popüler olduğunu ifade etti.
Kömür tartışmasının çok taraflı ve derin olduğunu söyleyen Zafer Arıkan, bu alanda faaliyet gösteren akademisyen, kamu kurumları ve özel sektörü kömür alanındaki bilgi, birikim, görüş eve önerilerini paylaşmaya davet etti.
KÖMÜRDE OYUNUN KURALLARI DEĞİŞİYOR
Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur ise Batı’nın ağır sanayi ve kömür kullanımını Çin ve Hindistan’a ihale ettiği yorumunu yaptı. Küreselleşmenin tersine döndüğü, lokalleşmenin yükselişte olduğu bugünlerde özelikle gelişmekte olan ekonomilerde oyunun kurallarının değiştiğini söyleyen Okutur, daha önce kömür hakkında sert söylemlerde bulunan lidelerin dahi bugün söylemlerini yumuşattığı veya kömürden çıkış geciktirmeye yönelik düzenlemeler yaptığını anlattı.
Yeniden kullanım (utilisation) konusunda de değinen Okutur, karbon emisyonunun atmosferdeki azotla, hidrojenle birleştirip amonyağa dönüştürerek farklı kullanım alanlarına kazandırılabildiğini ifade etti.