1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji dönüşümü için kadın istihdamı artmalı

Enerji dönüşümü için kadın istihdamı artmalı

Enerji sektöründeki değişim ve dönüşümü yönetmede kadının gücüne dikkat çekilerek, kadın istihdamının artması gerektiği belirtildi. 

Enerji dönüşümü için kadın istihdamı artmalı

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründeki değişim ve dönüşümü yönetmede kadının gücüne dikkat çekilerek, kadın istihdamının artması gerektiği belirtildi. 

İstanbul Gedik Üniversitesi ve Yönetim Araştırmaları Derneği iş birliği ile düzenlenen Yönetim Araştırmaları / Mühendislik Uygulamaları Dijital Sempozyumu 

(YÖNAR/MU’2021)’nda 3 Nisan Cumartesi günü “Enerji Değişmek için Dönüşürken 

Kadının Gücü” konulu çevrimiçi panel gerçekleşti. Panelde enerji sektöründeki değişim ve dönüşümü yönetmede kadının gücü tartışıldı. Kadının gücünün erişilebilir ve temiz enerji için ülkemizin enerjisini artıracağı vurgulandı.

“KADIN GÜCÜ TEMİZ ENERJİ İÇİN ÜLKEMİZİN ENERJİSİNİ ARTTIRACAK”

Panelde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu: “Akıllı Dönüşüme Yolculuk diyerek bir araya geldiğimiz YÖNAR’21’de akıllı enerji sistemleri, ulaştırma, ısıtma ve endüstrinin elektrifikasyonunu mühim. Enerji sektörünün değişmek için dönüşümünde kadın istihdamı enerji sektöründe artmalı. Kadın gücü erişilebilir ve temiz enerji için ülkemizin enerjisini artıracak” dedi.

"KADININ ENERJİSİNİ DEĞERLENDİRME İSTEKSİZLİĞİNİN KÖKLERİNİ YERİNDEN SÖKEBİLİRİZ”

İş Annesi Derneği Kurucu Başkanı Aynur Gönce yaptığı değerlendirmede, kadınların iş hayatında daha detaycı ve birçok işi bir arada yürütebilme becerilerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Ancak Dünyada kadının benzersiz enerjisinden yararlanmakta öteden beri bir isteksizlik olduğunu belirten Gönce, “Elbette bu isteksizliğin sosyolojik ve politik açıdan çok derinlere inen kökleri var ama o kökleri yerinden sökebiliriz” ifadesini kullandı. 

Gönce ‘İş Annesi Dostu Ödülleri’ni planladıklarını ve işe alımlarda ‘anne olma potansiyeli’ üzerinden kadınlara yönelik olumsuz karar verme yaklaşımının ortadan kaldırılması amacıyla pilot şirketlerden başlayacak şekilde ‘Ebeveyn Destek Birimi’ kurulmasına ve iş hayatında ‘Ebeveyn Destek Sorumlusu’ pozisyonunun oluşturulmasına öncülük etmeyi planladıklarını belirttti. Gönce, “Ayrıca özellikle sanayi sektöründe ve kadın istihdamının çok düşük olduğu sektörlerde ‘İş Annesi Dostu Şirket Dönüşümü’ programını hayata geçirmeye karar verdik. Bunun için şirketlere rehberlik etmek amacıyla, uzmanlar ve akademisyenlerle birlikte bir kılavuz hazırlıyoruz. Detaylarını kamuoyu ile yakında paylaşacağız” diye konuştu.

“CİNSİYET EŞİTLİĞİ FİNANSMAN KOŞULLARI ARASINDA”

Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları Grubu (TWRE) Kurucu Başkanı ve rüzgar ve güneş enerji santralleri teknik yatırım danışmanı Sedef Budak konuşmasında, Dünya Bankası liderliğinde belirlenen toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık standartları ile artık ülkeler ve şirketler için borçlanma şartlarının değiştiğine ve sürdürülebilir, temiz, eşit ve adil olmayan projelerin finans musluklarının kapatıldığına dikkat çekti.

“BİLİNÇLENMEDE MEDYA ROL ALMALI”

Tüm dünyayı ortak bekleyen tek krizin iklim krizi olduğuna dikkat çeken Gufo İletişim Kurucusu Derya Adin, iklim krizini kadının gücüyle yeneceğimize inandığını açıkladı. Bilinçlenmenin önemini de vurgulayan Adin, bilinçlenen toplumun enerjiyi daha verimli tüketeceğini ve tükettireceğini hatta karbonun denetçisi olacağını aktararak bu noktada medyaya da sorumlu vatandaşlık görevi düştüğünü ifade etti. Medyada enerjinin A’dan Z’ye doğru, tarafsız ve anlaşılır bir şekilde anlatılmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Adin, bunun için enerji sektöründeki bu değişim ve dönüşümün günlük hayattaki yansımalarının medyada daha fazla yer alması gerektiğinin altını çizdi.

“TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ YÜKSEKÖĞRENİM KURUMLARINA DA YANSIYOR”

İstanbul Gedik Üniversitesi Öğretim Elemanı Enda Tolon ise toplum tarafından inşa edilen toplumsal cinsiyete ilişkin rol ve beklentilerin aynı şekilde yükseköğrenim kurumlarına da yansıdığını ve karar alma mekanizmalarında kadınların daha az temsil edildiğini kaydetti. Tolon, “Kadınların yükseköğrenim olanaklarından ne kadar ve nasıl yararlandıkları, akademik kariyerde ilerleme olanaklarının araştırılması önem taşıyor. Kadınlar olarak bizler toplumumuzun gelişmeye ve de değişime olan akıllı yolculuğunu enerjimizle yönetebiliriz” dedi.