1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji Bakanlığından bir ilk: Binalarda Enerji Verimliliği Proje Yarışması

Enerji Bakanlığından bir ilk: Binalarda Enerji Verimliliği Proje Yarışması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, binalarda enerji verimliliğini artırmak amacıyla yarışma düzenleyecek. 4 farklı kategoride düzenlenecek yarışmada son başvuru tarihi 31 Ekim.

Enerji Bakanlığından bir ilk: Binalarda Enerji Verimliliği Proje Yarışması

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından binalarda uygulanan enerji verimliliği önlemleri ile ilgili bilgi alışverişinin artırılması, iyi uygulamaların kamuoyuna duyurulması, uygulanmış projelerin başarısının ve sağladığı yararların tanıtılması yoluyla enerji verimliliği farkındalığının artırılması hedefiyle ilk defa “Binalarda Enerji Verimliliği Proje Yarışması” düzenleniyor.

Yarışma ile binalarda uygulanan enerji verimli ve çevreye duyarlı uygulama projeleri ve teknolojileri ortaya çıkararak bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasını sağlamak, genel anlamda binalarda enerji verimliliğini artırmak amaçlanıyor.  

Yarışma Kamu Binaları, Ticari ve Hizmet Binaları, Yeni Binalar ve Üniversite Binaları olmak üzere 4 farklı kategoride düzenlenecek.

BAŞVURU KOŞULLARI

Kamu binalarının yarışmaya katılım için ayrıca başvurmalarına gerek olmayacak. Kamu binaları, ENVER Portalına yapılan girişlerin incelenmesi ile değerlendirilecekler.

Toplam inşaat alanı en az yirmi bin metrekare veya yıllık toplam enerji tüketimi beş yüz TEP ve üzeri olan ticari binalar ve hizmet binaları; sertifikalı bir enerji yöneticisi olması, ENVER Portalına kayıtlı olması ve en az C sınıfı enerji kimlik belgesine sahip olması kaydıyla yarışmaya başvurabilecekler.

Yine toplam inşaat alanı 5000 m² ve üzeri,  en az B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi (EKB) sahibi ve yapım yılı 2023 olan ticari ve hizmet binaları ile kamu binaları yarışmaya başvurabilecekler. 

Ayrıca enerji yöneticisi görevlendirme yükümlülüğü olan kamu ve özel üniversiteler; sertifikalı bir enerji yöneticisi olması ve ENVER Portalına kayıtlı olması şartıyla yarışmaya katılım sağlayabilecekler. Kamu üniversiteleri için ise ayrıca bir başvuru yapılmayacak olup ENVER Portalına yapılan enerji tüketimi ve tasarruf bildirimleri incelenerek başarılı kamu üniversiteleri belirlenecek.

SON BAŞVURU TARİHİ 31 EKİM

Başvurular, 31 Ekim 2024 günü mesai bitimine kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı, Nasuh Akar Mah. Türkocağı Cd. No:2, 06520 Çankaya/ANKARA adresine yapılacak. 

Yarışma hakkında daha fazla bilgi buradan alınabilir.