1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Endüstri Bölgelerine elektrik üretim izni

Endüstri Bölgelerine elektrik üretim izni

Endüstri Bölgeleri, elektrik piyasası faaliyetleri için lisans alarak faaliyette bulunabilecek. OSB ve EB’ler elektrik tedarikini tek tedarikçiden yapacak.

Endüstri Bölgelerine elektrik üretim izni

Enerji Günlüğü - Endüstri Bölgeleri, elektrik piyasası faaliyetleri için lisans alarak faaliyette bulunabilecek. OSB ve EB’ler bundan böyle elektrik tedarikini tek bir tedarikçiden yapacaklar. 

Organize Sanayi Bölgelerinin ve Endüstri Bölgelerinin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni Yönetmelik, 14 Mart 2014 tarihli ve 28941 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Organize Sanayi Bölgelerinin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmeliği yürürlükten kaldırdı. 

Yeni Yönetmelik, dağıtım ve/veya üretim lisansı alarak elektrik piyasasında faaliyette bulunmak isteyen Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile Endüstri Bölgelerinin (EB) gerçekleştirecekleri piyasa faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. 

ENDÜSTRİ BÖLGELERİNE ÖZEL LİSANS VERİLECEK

Yönetmelik uyarınca EB’ler; EB üretim lisansı ve/veya EB dağıtım lisansı alarak EB içerisinde üretim ve/veya dağıtım faaliyetlerinde bulunabilecekler. OSB’ler de şirket kuma şartı aranmaksızın OSB üretim lisansı ve/veya OSB dağıtım lisansı alarak onaylı sınırları içerisinde üretim ve/veya dağıtım faaliyetlerinde bulunabilecekler. 

Lisanslar en çok 49 yıllık, en az 10 yıllık alınabilecek. OSB veya EB sorumlusu tüzel kişi, her bir faaliyet ve aynı faaliyetin yürütüldüğü her bir tesis için ayrı lisans alacaklar. Elektrik tesislerinin işletilmesi için hizmet satın alınabilecek ancak bu durum sorumlu tüzel kişinin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak. 

ELEKTRİK TEDARİKİ TEK BİR TEDARİKÇİDEN YAPILACAK 

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle beraber; birden fazla tedarikçiden enerji tedarik eden OSB’ler, en geç 01 Ocak 2025 tarihine kadar enerji tedariğini söz konusu OSB’ye ait bütün ölçüm noktaları için elektrik enerjisini aynı tedarikçiden temin edecekler. Aynı kural EB’ler için de geçerli olacak. Bu kapsamda tedarikçi değişikliğine ilişkin piyasa işletmecisine başvuru yapılmazsa, piyasa işletmecisi OSB ana sayaçlarını, re’sen mevcut tedarikçisinin portföyünden çıkaracak.

İlgili Haberler