1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO`dan kayıp-kaçak oranı yüksek şirketlere muafiyet davası

EMO`dan kayıp-kaçak oranı yüksek şirketlere muafiyet davası

Enerji Günlüğü - EMO, Yüksek kayıp ve kaçak oranı olan şirketlerin, esasen hizmet kalitesiyle ilgili yükümlülüklerin hemen tamamından muaf tutuldukları...

EMO`dan kayıp-kaçak oranı yüksek şirketlere muafiyet davası

Enerji Günlüğü - EMO, Yüksek kayıp ve kaçak oranı olan şirketlerin, esasen hizmet kalitesiyle ilgili yükümlülüklerin hemen tamamından muaf tutuldukları gerekçesiyle ilgili yönetmeliği yargıya taşıdı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), imtiyazlı statü yaratarak kayıp ve kaçak oranı yüksek dağıtım şirketlerini ödüllendirdiği iddiasıyla "Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği"ne karşı dava açtığını duyurdu.

EMO'dan yapılan açıklamada, "Elektriğin bildirimsiz kesilmesi, tüketicilere tazminat ödenmemesi, elektriğin kaliteli sunulmaması, verimlilik kriterlerine uyulmaması" gibi kayıp ve kaçağa karşı önlem getirmek bir yana özendiren hükümlerin yer aldığı belirtilen yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

Açıklamada, 8 Şubat 2016 tarihinde Danıştay'a açılan davanın yönetmelikteki bazı maddelerin kayıp-kaçak oranını düşürmeye değil, kayıp-kaçak oranı yüksek şirketleri enerji kalitesi başta olmak üzere bazı teknik ve idari yükümlülüklerden muaf tutmaya yönelik olduğu gerekçesiyle açıldığı ifade edildi.

ŞİRKETLERE SUNULAN MUAFİYETLER

Yüksek kayıp ve kaçak oranı olan şirketlerin, esasen hizmet kalitesiyle ilgili yükümlülüklerin hemen tamamından muaf tutuldukları saptanan dilekçede, bu muafiyetler tazminat yükünden kurtarılmak, kaliteli enerji sunumundann muafiyet, sınırsız bildirimli elektrik kesme hakkı, tedarik sürekliliği ölçümüne engel, fazla güç çekişine cezanın kaldırılması ve verimlilik muafiyeti olarak sıralandı.

EPDK OLAĞANÜSTÜ HAL UYGULAMALARINA ÖZGÜ TANIMLAMA YAPAMAZ

Dava dilekçesinde, kaçak elektrik kullanımında "yerinde tespit" şartını ortadan kaldıran düzenlemeye de EPDK'nın olağanüstü hal uygulamalarına özgü tanımlama yapma yetkisi olmadığı belirtilerek itiraz edildi.