Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası, Türkiye'nin karanlık ve pahalı enerji arasında sıkışıp kaldığını belirti.
Elektrik Mühendisleri Odası, doğalgaz sıkıntısı ve ardından elektrik kesintileri ile baş gösteren kriz ile ilgili bir açıklama yaparak, Türkiye'nin karanlık ve pahalı enerji arasında sıkışıp kaldığını belirti.
TETAŞ‘ın 2017 yılı fiyatlarını inceleyen EMO, yerli kömür santrallarını sübvanse etmek için bu kurumun örtülü görev zararına sokulduğunu, bu zararın da aydınlatma tarifesiyle halkın üzerine yıkıldığını kaydetti.
Açıklamada, "EPDK'nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu yeni tarifede hiçbir abone grubu için elektrik fiyatı zamlanmazken; genel aydınlatmaya yapılan yüzde 21.3'lük zammın kaynağını oluşturan enerji bedeli ile dağıtım bedelindeki artışlar soru işaretleri yarattı. Tarifeler üzerinde EMO'nun yaptığı çalışma; tüm tarife gruplarının faturalarındaki enerji bedeli ya aynı ya da yüzde 3-5 arasında düşüş gösterirken, genel aydınlatma tarifesindeki enerji bedeline yüzde 29.4 oranında zam yapıldığını gösterdi. Bu zammın kamunun toptan elektrik satış şirketi TETAŞ fiyatlarında yapılan oynamadan kaynaklandığı tespit edildi.
Bugüne kadar dağıtım şirketlerinin TETAŞ'tan aldığı elektriğe tek bir fiyat uygulanırken, bu yılbaşında iki ayrı fiyat belirlendi. Buna göre Ekim 2016 tarifesinde dağıtım şirketlerine kilovat saat başına 14.80 kuruş üzerinden elektrik satan TETAŞ, 1 Ocak 2017'den itibaren genel aydınlatma için 19.15 kuruş, kayıp ve kaçaklar için de 16.2 kuruş üzerinden satış yapacak. Yani TETAŞ'ın elektrik fiyatı genel aydınlatma amaçlı satışlar için yüzde 29.4, kayıp ve kaçak tüketimleri karşılamak üzere yapacağı satışlarda ise yüzde 9.4 zamlandı." ifadeleri yer aldı.
TETAŞ ZARAR EDİYOR
TETAŞ'ın yerli kömür santrallarına kamu kaynağı ile sübvansiyon yapan bir kurum haline sokulduğunu ifade eden EMO, kurumun 2015 yılını 559 milyon TL'lik zararla kapattığına dikkat çekti. Elektrik tarifelerine zam yerine örtülü bir görev zararı ve aydınlatma zammı ile kamu üzerinden sistemin fonlandığını, ayrıca yandaş şirketlerin kollandığı belirtilen açıklamada, "Yandaş şirket kollaması ile yürütülen; serbest piyasa diye plansızlığın ve kar hırsının egemen kılındığı enerji politikası iflas etmiştir. Günübirlik çözümlerle artık durum kurtarılamaz noktaya gelmiştir. Enerjideki kalem oyunlarına son verilmesi, kamunun çıkarlarını koruyacak bir yapılanma ile enerji sisteminin yönetilmesi gerekmektedir." uyarısında bulunuldu.