1. HABERLER

  2. KARİYER/ATAMA

  3. EMO: Teknik öğretmenler bedavadan mühendis yapılmak isteniyor

EMO: Teknik öğretmenler bedavadan mühendis yapılmak isteniyor

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), teknik öğretmenlere sınavla mühendislik statüsü verilmesi uygulamasını “bedava unvan dağıtmak”...

EMO: Teknik öğretmenler bedavadan mühendis yapılmak isteniyor

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), teknik öğretmenlere sınavla mühendislik statüsü verilmesi uygulamasını “bedava unvan dağıtmak” olarak niteledi ve karşı çıktı. 

EMO’dan yapılan “Gel vatandaş, bedavaya mühendislik burada” başlıklı açıklamada, tüm gözlerin Gezi Parkı’ndaki olaylara çevrildiği bir dönemde kamu yararını yok sayan uygulamaların gözlerden kaçırılarak hayata geçirilmeye çalışıldığı ileri sürüldü. Hükümetin, teknik öğretmenlerin işsizlik sorununu, onlara da mühendis unvanı vererek, mühendislik mesleğine tahvil etmeye kalktığı iddiasına yer verilen açıklamada şöyle denildi:

“YÖK, teknik öğretmenlere mühendislik unvanı almalarını sağlayacak sınav duyurusu yaptı. Bu duyuru kapsamında sayılarının 72 bin olduğu söylenen teknik öğretmenlere mühendis unvanı almak için başvuru hakkı veriliyor. EMO’nun mesleki alanlarıyla ilgili Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektrik Öğretmenliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Enerji Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği, Telekomünikasyon Öğretmenliği mezunlarına da mühendislik unvanı verilmesinin yolu açılıyor.”

TORBA SINAV DÖNEMİ

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 7 Haziran 2013 tarihli Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı (2013-Mühendislik Tamamlama) başlıklı duyurusunda örnek sorulara da yer verildiğine işaret eden EMO açıklamasında “Sorular incelendiğinde, değil mühendislik sınavları, ortaokul öğrencilerine bile haksızlık edecek kadar basit, seviye belirleme sınavlarının da altında kalacak kolaylıkta sorularla mühendislik unvanının dağıtılacağı görülüyor” denildi. Açıklamada, farklı mühendislik disiplinlerine yönelik ayrı sınav yapılmaması da tüm mühendisliklerin aynı "torba sınav" içinde değerlendirilmeye kalkılması olarak nitelendi.

NEREDEYSE TÜM TEKNİK ÖĞRETMENLERE HAKSIZ ŞEKİLDE...

ÖSYM duyurusunun, iktidara yakın gazeteler aracılığıyla konjonktürel olarak da "ideolojik bir çarpıtma" içerisinde 28 Şubat rövanşı olarak sunulduğunu savunan EMO yönetiminin açıklaması şu ifadeleri de içeriyor:

“Meslek liselerine yönelik üniversite sınavlarına giriş konusundaki kısıtlama ayrı bir konu olmakla birlikte; şimdi 28 Şubat mağduriyetinin giderilmesi olarak sunulan sınava olanak sağlayan düzenlemenin zaten 1992 yılından beri yürürlükte olduğunu hatırlatmak isteriz. Ancak 28 Şubat’taki mağduriyeti önlemekten kastedilen teknik yeterliliği ölçmeyecek basitlikte sorular yöneltilerek, neredeyse tüm teknik öğretmenlere haksız bir şekilde mühendislik unvanı dağıtmaksa; o zaman bilimsel olarak açıklanması mümkün olmayan, EMO'nun da bilimsel anlamda karşı çıkma nedenini açık eden tam bir rövanşist uygulamadan söz etmek mümkündür.”

2 YILLIK TAMAMLAMA HAKKI 1992’DEN BERİ VAR

Teknik öğretmenlere, sınavla girilen 2 yarı dönemlik tamamlama programıyla mühendislik yolunu açan bir uygulamanın 1992 yılından beri zaten yürürlükte olduğuna işaret edilen EMO açıklamasında, “Ancak bu sınavları bugüne kadar kazanabilen aday sayısının yüzler basamağıyla sınırlı sayılarla ifade edilirken, bugün ortaokul seviyesinde sorularla 72 bin teknik öğretmene unvan dağıtılmaya kalkılmaktadır. Bu uygulama açıkça eğitimde eşitsizlik ve adaletsizliktir” denildi. .

ÜNİVERSİTE ADAYLARINA, MÜHENDİSLERE HAKSIZLIK

EMO, "Bedava unvan dağıtımı” olarak nitelediği bu yeni uygulamanın bilime ve mühendislere, üniversiteye hazırlanan öğrencilere, SBS’ye girmiş ortaokul öğrencilerine de büyük bir haksızlık olduğunu vurguladı. Bu haksızlığı teknik öğretmenlerin içine itildikleri işsizlik sorunuyla kabul edilebilir hale getirmenin de mümkün olmadığı görüşünü dile getiren EMO’nun açıklamasında “Ülkemizde işsizlik çok ciddi bir sorundur. Bu sorunu yaratan, teknik eğitim fakültelerini kapatarak teknik öğretmenlerin istihdam alanlarını yok eden siyasal iktidar, teknik öğretmenler nezdinde yarattığı mağduriyeti yeni mağduriyetler yaratarak "sözde çözmeye" kalkmaktadır. Bunu mühendislerin kabul etmesini beklemek; bilimsel ve teknik olarak da, kamu yararı açısından da, çalışanların hakları açısından da akıl dışıdır” denildi.

EMO, mevcut yönetmeliğe göre 2 yarı dönemi kapsayacak tamamlama eğitiminin teknik eğitim fakültelerinde verilmesi gerektiği halde bu okulların kapatıldığını da hatırlattı ve ortada bu eğitimi verecek kurum bulunmadığını vurguladı.

MESLEĞİN İÇİNİ BOŞALTACAK BİR UYGULAMA

EMO’nun açıklaması şöyle tamamlanıyor:

“Bugüne kadar üniversite mezunlarının sınıf öğretmeni olmasına ya da belli bir temel bilim alanında eğitim görmüş olanların kendi dallarında branş öğretmeni olmasına; tamamlayıcı olarak pedagojik eğitim görmeleri koşuluyla olanak tanınmıştır. Bu tür uygulamalar bile eleştirilmekle birlikte öğretmen açığı nedeniyle kamu nezdinde kabul görmüştür. Ancak ülkemizde mühendislik mesleğinde açık söz konusu değilken böylesi bir uygulamaya başvurulmaktadır. Üstelik işvereninden işadamına, bürokratından uzmanına kadar herkesin ülkenin kalkınması için mesleki eğitimin öneminden söz ettiği bir ortamda mesleki eğitimi yok etmekle kalmayıp, mühendislik mesleğinin de içini boşaltmaya dönük bir uygulama yürürlüğe konulmak istenmektedir. Kaldı ki en son 2009 yılında öğrenci alan teknik eğitim fakültelerinin taban puanları ile mühendislik fakültelerinin taban puanları karşılaştırılırsa da yapılan haksızlığın boyutu açıkça ortaya çıkmaktadır. Hem Elektrik Mühendisliği hem de Elektrik Öğretmenliği bölümleri olan Kocaeli Üniversitesi’ne üniversite sınavı başarı sıralaması dikkate alınarak bakıldığında; 2009 yılında Elektrik Mühendisliği Bölümü’ne 46 bin 900, Elektrik Öğretmenliği Bölümü’ne ise 115 bininci sıradan öğrenci kaydı yapılmıştır. Görüldüğü gibi aynı üniversitenin mühendislik bölümüne, şimdi mühendislik unvanı verilmek istenen teknik öğretmenlerden 2.5 kat daha yukarıda bir başarı sırasıyla öğrenciler girebilmiştir.Alınan mühendislik tamamlama sınavlarına ilişkin karar tamamen göstermelik olup, YÖK’ün bu kararını yeni mağduriyetler yaratmadan derhal geri alması gerekmektedir.”