Enerji Günlüğü – EMO İzmir Şubesi yaptığı inceleme sonrası Soma Kömür İşletmesine ait maden tesisinde çıkan yangının elektrik kaynaklı olmadığını açıkladı.
EMO İzmir Şubesi 30. Dönem Yönetim Kurulu bir basın açıklaması yaparak 13 Mayıs 2014 Salı günü 15:00 civarında Manisa'nın Soma ilçesinde Eynez mevkiinde bulunan Soma Kömür İşletmesine ait maden tesisinde yüzlerce işçinin çalıştığı esnada çıkan yangının ilk açıklamalarda olduğu gibi elektrik kaynaklı olmadığını bildirdi.
Açıklamada, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi heyetinin, incelemelerde bulunmak üzere saat 22:00 ile 02:00 civarlarında olay yerine gittiği ve yapılan incelemelerde maden içerisinde zehirleyici ve patlayıcı gazları algılayacak ve havalandırma sistemlerini yönetecek sistemlerin yetersiz ve eski olduğu, kömürün içten içe yanmasıyla başladığı tahmin edilen bu yangının ortaya çıkardığı karbonmonoksit, karbondioksit ve metan gazlarının ölümcül etkisi nedeniyle şu ana kadar ifade edilen rakamlarla 205 ölüm olayının gerçekleştiği, bu sayının içerideki işçilerin kurtarılmasındaki zorluk göz önüne alındığında daha da artacağı belirtildi.
Heyetin yaptığı ilk incelemelerde; tesiste çalışan elektrik, makina ve maden mühendisleri ile maden işçilerinden edinilen bilgilere göre ocağın yaklaşık 700. metrelerinde kömür yangını ve yangından kaynaklı kısmi göçük oluştuğu, taze hava sağlayan fanların etkisiyle yangının duman etkisinin yayıldığı, uzun süre sonra fanların çalışma yönlerinin ancak değiştirildiği, bu arada çok sayıda işçinin yayılan duman ve yangından etkilendiği (yanık ve zehirlenme) yangının kamuoyuna yansıyan ilk açıklamalarda olduğu gibi elektrik kaynaklı olmadığı ifade edildi.
Basın açıklamasının devamında şöyle denildi:
“2007 yılına kadar Ege Linyit İşletmeleri adı altında kamuya ait bir devlet kuruluşu olan bu tesisin yer altı işleme kısmının özelleştirildiği ve taşeronlaştırıldığı önce Park Holdinge devredildiği sonrasında ise Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. adı altında bir şirket tarafından işletilmeye başlandığı bilinmektedir.
Ayrıca ilk işletmeci firmanın tesisteki riskleri göze alamadığı için bir yıl sonra işi bıraktığı, bu süreçten sonra mevcut firmanın tesisi işletmeye başladığı alt taşeronlarla birlikte binlerce işçinin tesiste çalıştığı bilgisi edinilmiştir.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıllarda sözde bürokrasinin azaltılması adı altında denetim mekanizmaları büyük oranda yok edilmiştir. Bunun sonucu olarak bu gibi tesislerde benzer kazaların yaşanması "beklenmedik bir olay" değildir. Sağlıklı, nitelikli, güvenilir, kamudan yana, bağımsız denetim mekanizmalarının oluşturulmadığı her ortamda böylesi elim kazaların yaşanması muhtemeldir.
Heyetimiz tarafından tesiste inceleme yapılmamasına rağmen sağlıksız işletme ve bakım koşulları, yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle ortaya çıktığı öngörülen bu facianın bilimsel ve teknik yeterliliği olan, bağımsız denetim kuruluşları tarafından detaylı bir şekilde araştırılması ve kamuoyu ile paylaşılması gereklidir.
Elektrik Mühendisleri Odası YK Başkanı Hüseyin YEŞİL, EMO İzmir Şube YK Başkanı Mahir ULUTAŞ ve beraberindeki heyet olay yerinde incelemelere devam etmekte olup bilgiler netleştikçe kamuoyuyla paylaşılacaktır.”