1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Sanayiciye elektrik ya yok ya pahalı

EMO: Sanayiciye elektrik ya yok ya pahalı

Enerji Günlüğü - EMO, yaşanan enerji krizi nedeniyle elektrik bile verilemeyen sanayicinin elektrik aldığında da yüksek enerji bedeli ödemeye devam edeceğini...

EMO: Sanayiciye elektrik ya yok ya pahalı

Enerji Günlüğü - EMO, yaşanan enerji krizi nedeniyle elektrik bile verilemeyen sanayicinin elektrik aldığında da yüksek enerji bedeli ödemeye devam edeceğini açıkladı.

Elektrik Mühendisleri Odası,  EPDK'nın 2017 tarifesinde diğer abone gruplarında enerji bedeli düşürülürken, sanayicinin tarifesinde enerji bedelinde indirim yapılmadığını hatırlatarak, böylece Böylece yaşanan enerji krizi nedeniyle elektrik bile verilemeyen sanayicinin elektrik aldığında da yüksek enerji bedeli ödemeye devam edeceğini açıkladı. 

İşletmelerin çarkı dururken, sanayiciye bir kötü haberin de 2017 elektrik tarifeleriyle geldiği belirtilen açıklamada, "Diğer abonelerde enerji bedeli düşerken, sanayicinin faturasındaki enerji bedeli 20.52 kuruş ile aynı tutuldu. Ticarethane, konut, tarımsal sulama gibi abone gruplarında enerji bedelleri yüzde 3 oranında düşürüldü. Sonuçta aynı maliyetle sağlanan enerjinin konut ve ticarethaneler için maliyeti düşerken, sanayide neden düşürülmemiştir? Bu sorunun yanıtı; organize sanayi bölgeleri kapsamında elektrik dağıtım hizmetini alan ya da serbest tüketici kapsamında elektriğini piyasadan tedarik eden sanayi grubunun elektrik için yapacağı ödemenin düşmesine izin vermek istenmemesidir. Sanayicinin tarifesinde güç, güç aşım ve reaktif enerji bedelleri yüzde 6 zamlandırıldı. Aylık güç bedeli kilovat başına 180.26 kuruştan, 190.34 kuruşa çıkarıldı. Sözleşmede öngörülenden daha fazla enerji çekmesi durumunda ödeyeceği güç aşım bedeli ise 360.53 kuruştan 380.68 kuruşa; reaktif güç oluşturması durumunda bir ceza olarak düşünülebilecek olan reaktif enerji bedeli ise 15.34 kuruştan 16.2 kuruşa yükseltildi.  " denildi.

ELEKTRİK SİSTEMİ DERİNLEŞEN BİR BATAKLIĞA DÖNÜŞTÜ

Elektrik tarifelerinde yapılan oyunlarla külfetin zaman zaman konutlara zaman zaman sanayiciye, zaman zaman da Hazine ve bütçe üzerinden vergisini ödeyen yurttaşlara yıkıldığı kaydedilen açıklamada, zamların da iktidarın günü birlik politik çıkarlarına göre zamanını beklediği ifade edildi. Açıklamada, "Tüm bu oyunlar, piyasalaştırıldığı söylenen elektrik hizmetinin ucuz, kaliteli ve güvenilir sunulmasını engellediği gibi; maliyetin de hakkaniyetli ve adil dağıtımını önlemektedir. Bir kamu hizmeti olan ve bu nedenle başka sektörler gibi tamamen piyasaya bırakılmayıp EPDK gibi bir kurum kurularak denetlenmesi ve düzenlenmesi öngörülen elektrik sistemi ne yazık ki derinleşen bir bataklığa dönüşmüştür. Çözüm kamu yararına düzenlemelerden geçmektedir. " denildi.

Etiketler : , , , ,