1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Milyonların erişimini kısıtlayamazsınız

EMO: Milyonların erişimini kısıtlayamazsınız

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Instagram’a erişim engeli kararının gerekçesini ve hangi acil durum nedeniyle alındığını kamuoyuna açıklaması gerektiğini bildirdi. EMO, Anayasal hakları sınırlama potansiyeli olan tüm kararların iptal edilmesini istedi.

EMO: Milyonların erişimini kısıtlayamazsınız

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla sosyal medya platformu Instagram’a uygulanan erişim engeli ile ilgili bir açıklama yaptı.

Zaman içinde BTK’nın düzenleyici rolünün silikleştiğine ve ceza infaz eden bir kuruma dönüştüğüne vurgu yapılan açıklamada, “Kamuoyuna kapalı, hesap verebilir olmayan bir kurum olarak yapılandırılan BTK’nın dönüştürülmesi için artık zaman kaybedilmemelidir. Kamuoyunu bilgilendirmeye bile ihtiyaç duymayan BTK’nın geriye yönelik olarak tüm faaliyetleri idari denetimden geçirilmelidir. Anayasal hakları sınırlama potansiyeli olan tüm kararlar iptal edilmeli, hak ihlaline neden olan uygulamalarda sorumlulukları bulunanlar ise yargılanmalıdır” denildi.

“KARARIN GEREKÇESİ ACİLEN KAMUOYUNA AÇIKLANMALI”

Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un sosyal medya platformunu Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin ölümüyle ilgili paylaşımları sansürlemekle eleştirmesinin ardından Instagram'a erişim engeli getirilmesi tartışma yaratacak niteliktedir. BTK, Instagram'a yönelik engelin gerekçeli kararını acilen kamuoyuna açıklamalıdır. Kaldı ki BTK’nın bir mahkeme kararına dayanmayan kararını hangi acil durum nedeniyle aldığını ve neden resen uyguladığını da açıklaması gerekir” denildi. 

“HALKA GÖZDAĞI VERMEK ÖZGÜR VE DEMOKRATİK DÜNYADA KABUL EDİLEMEZ”

Açıklamanın devamında şöyle denildi: 

"İnternet, modern demokrasilerde başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin kullanılması bakımından en önemli araçtır. İnternet’in sağladığı sosyal medya zemini kişilerin bilgi ve düşüncelerini açıklama, karşılıklı paylaşma ve yaymaları için vazgeçilmez niteliktedir. Söz konusu hakların özgürce kullanımı, bu gibi durumlarda daha da önem kazanmaktadır. Suç unsuru içermeyen eleştiri niteliğinde olan paylaşımlar nedeniyle halka gözdağı vermek, korku ortamı yaratmak, haber alma ve yorum yapma hakkını engelleyen hiçbir uygulama özgür ve demokratik bir dünyada kabul edilemez.

Kısıtlama ve erişim engellerinin yanında sosyal medya, haber siteleri ve web sitelerinde içerik sildirme gibi farklı işlemler de uygulanmaktadır. Tüm bu sansür girişimlerini de haber alma ve ifade özgürlüğüne saldırı olarak niteliyor ve kınıyoruz. Kamuoyunun tüm kesimlerini, sosyal medya şirketleri ve bu şirketleri kontrol altında tutan küresel güçlerin uyguladıkları da dahil olmak üzere her türlü sansüre karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz. İnternet Yaşamdır, Kısıtlanamaz!”