Enerji Günlüğü - EMO, çok sayıda can alan Hopa'daki sel felaketinin bölgedeki HES'lere de zarar verdiğini duyurdu. EMO, bölgedeki plansız yeni HES projelerinin durdurulmasını istedi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Karadeniz'de özellikle Hopa'da yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan sel felaketini değerlendiren ve bölgedeki son gelişmeleri içeren yazılı bir açıklama yaptı.
Yaşanan sel felaketinin doğal bir afet değil, rant politikalarının sonucu olarak nitelendirildiği EMO açıklamasında "Yöre halkı yapılan inşaatların, HES çalışmalarının bölgeye yıkım getireceğinin farkında olarak; son 10 yıldır iktidardakileri ve para hırsı içerisinde faaliyet yürütenleri uyarmaya, durdurmaya çalışmaktadır. Ancak bu uyarılara kulaklar tıkandığı gibi, protesto edenlere (eşkıya, terörist) yaftası yapıştırılmaya kalkılmış; tazyikli su, biber gazı ve ölüm reva görülmüştür" ifadelerine yer verildi.
2011 genel seçimleri sırasında Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesinde HES çalışmalarını protesto eden Hopalıların, bugün afet denilen felaketin ortaya çıkmasına karşı direndikleri görüşünü dile getiren EMO açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bugün 8 canını yitiren Hopalıların acısı ikiye katlanmıştır. Protesto gösterileri sırasında polisin sert müdahalesi karşısında ellerini arkadan bağlayarak, (Haydi al götür, kurtar memleketi) diyerek tepki gösteren Öğretmen Metin Lokumcu'nun canını alan iktidar, bugün yaşanan ölümlerin de bizzat sorumlusudur. Her türlü bilimsel ve teknik uyarılar karşısında demagojik ve ideolojik yaftalara, söylemlere başvuran iktidara, bugün Doğa Ana, gerçekleri haykırmaktadır. Ne yazık ki Soma'da, Ermenek'te, iş cinayetlerinde olduğu gibi yine ölümler halka reva görülmekte; iktidar ise şovunu sürdürmektedir. Demokrasi diyerek insanların en temel demokratik haklarını yok sayan iktidarın oluşturduğu çıkar çemberi, bugün insanlarımızı canlarından etmektedir."
HOPA'DA HAYAT DURDU
EMO'nun açıklamasında, bölgeden edinilen son bilgilere de yer verildi. Yaşanan felaketın yalnızca bir sel felaketi olmaktan çıktığı, Hopa'da tüm günlük yaşamın durduğu ifade edildi. TEİAŞ'ın ana barasının çöktüğü, ancak hızlıca arızanın giderildiği kaydedildi. Buna karşılık, dağıtım hatlarının da çöktüğü ve elektrikler kesildiği bilgisine yer verildi.
BÖLGE'DEKİ HES'LER ZARAR GÖRDÜ
Dağıtım hatlarının yanı sıra özellikle bölgede yapılan HES'lerin büyük zarar gördüğü bilgisine yer verilen EMO'nun açıklamasında "Santralların dağıtım şebekesine bağlantı noktalarındaki fider hatların çöktüğü, hatlardaki zararın giderilerek şebekeye elektrik verilmeye çalışıldığı öğrenilmiştir. Yani yapılan plansız yatırımlar da boşa gitmiş, ülkemizin kaynakları boşa harcanmıştır" ifadeleri yer aldı.
ÇED OLUMLU OLSA DA...
EMO'nun açıklamasında Hopa'da resmi rakamlara göre 8 kişinin öldüğü, kayıpların hala arandığı, ölü sayısının artmasından endişe edildiği ifade edildi. Açıklamada bölgedeki HES projelerine de eleştiriler getirilirken, şöyle denildi:
"Karadeniz'deki adı yeşil kendisi bugün siyaha dönmüş yol çalışmaları; elektrik üreterek aydınlığı değil, çamurlu balçığı getiren plansız, bölge gerçeklerini dikkate almayan HES çalışmaları derhal durdurulmalıdır. Çevresel
Etki Değerlendirme süreçleri kağıt üzerinde belgeler olmaktan çıkarılmalı, bilimsel ve teknik bilginin ışığında yapılacak değerlendirmelerle insan hayatını yok edecek değil, insan hayatına refah getirecek projeler yürütülmelidir. ÇED raporları olumlu olsa dahi yöre halkının yapılacak yatırımlara onayı aranmalıdır."
...