Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamalarına göre, yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlayacağı gerekçesiyle kalıcı hale getirilmesi avantaj sağlamadığı gibi, tam tersine israfı beraberinde getirdi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kış saatine geçilmemesinin enerji tüketimi üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla, Türkiye Elektrik İletiş AŞ’nin (TEİAŞ) elektrik tüketim verilerini baz alarak bir çalışma yaptı. Çalışmalar; kış saati uygulamasından vazgeçilmesinin, uygulamayla hedeflendiği gibi tasarruf sağlamadığını, aksine tüketimi artırıcı bir etki yarattığını ortaya koydu.
SON BEŞ YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ
EMO’nun çalışmasında, son 5 yılın Kasım ayı elektrik tüketimleri karşılaştırıldı. Buna göre Kasım ayı elektrik tüketimi 2012 yılında 20.3 milyar kilovatsaat (kWh), 2013 yılında 20 milyar kWh, 2014 yılında 21 milyar kWh ve 2015 yılında 21.3 milyar kWh düzeyinde gerçekleşirken, geçtiğimiz ay (Kasım 2016) bu rakam 22.7 milyar kWh seviyesine fırladı. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5’lik bir artış anlamına geliyor.
ARTIŞ ORANI ZIPLADI
Aylık elektrik tüketimi, geçen yıl Kasım ayında yalnızca yüzde 1.35 artmıştı. Elektrik tüketiminin 2013 yılındaki düşüşü nedeniyle; 2014 yılı Kasım ayında elektrik tüketiminde görece yüksek bir artış yaşanmıştı. Ancak bir önceki yıldaki elektrik tüketimi düşüşü nedeniyle yüksek olan bu artış da yüzde 4.8 ile sınırlı kamlıştı.
YILLIK TÜKETİME DE YANSIDI
EMO’nun çalışmasına göre kış saatine geçilmemesiyle yaşanan bu tüketim artışı, yıllık bazdaki elektrik tüketimini de artırdı. Verilere göre 2015 yılı Ocak-Ekim döneminde 221.2 milyar kWh olan elektrik tüketimi bu yılın aynı döneminde 227 milyar kWh ile yüzde 2.63 artış gösterdi. Kasım ayı tüketimiyle bu yıl yaşanan artış yüzde 4.09'a yükseldi.
HAVA KOŞULLARIYLA İLGİSİ YOK
EMO’nun açıklamasında Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaların Türkiye genelinin mevsim normallerinde olduğunu göstermesi sebebiyle, elektrik tüketimindeki artışın hava koşullarına bağlı olmadığı belirtildi. EMO’ya göre imalat sanayi kapasite kullanım oranlarına bakıldığında ise bu yılın Kasım ayında düşüş olmamakla birlikte ciddi bir artış da yok. EMO’nun açıklamasında Kasım ayında kapanan şirket sayısının da bir önceki yılın aynı dönemine göre arttığına da işaret edilirken “Dolayısıyla elektrik tüketimindeki artışları sanayi üretimlerine bağlamak da mümkün değil” denildi.
KARANLIKTA OKUL TÜKETİMİ ARTIRDI
EMO yaptığı açıklamada, özellikle elektrik tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde sabah okula ve işe gitmek için gün doğmadan kalkılmak zorunda kalınmasının hanelerdeki elektrik tüketimlerini de artırdığını da vurguladı. Açıklamada “Hükümet, hem yurttaşlara sıkıntı veren, hem dış dünyayla iletişim açısından sorunlar yaratan, hem trafik kazalarında artışa neden olduğu belirtilen, hem de elektrik tüketiminde tasarruf değil israf yaratan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir” denildi.
“GMT+3 UYGULAMASI BİTSİN”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın gereksiz ısrarı nedeniyle zor durumda kalan kurumların kendilerinin çözüm üretmeye çalışmak zorunda kaldıklarına işaret edilen açıklamada şöyle denildi:
“Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı okul saatlerinin ileri alınması için çalışma başlattığını açıklamıştır. Kişilerin ya da kurumların gereksiz ısrarları ya da elektrik şirketlerine para kazandırmak için değil kamu yararı kapsamında düzenlemeler yapılması zorunludur. Bu çerçevede yazın geçilen GMT+3 noktasının kalıcılaştırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir.”
EMO’DAN GMT+2.30 ÖNERİSİ
Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan bir başka çalışmaya göre, Türkiye’de enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun saat ayarlamasının GMT+2:30 olduğu belirlenmişti. EMO, bu konuda daha önce gündeme getirdiği önerisinde yaz saati uygulamasında da GMT+3 yerine daha ileri bir nokta olarak GMT+3:30 diliminin seçilmesinin tasarrufu artıracağı kaydedilmişti.