Enerji Günlüğü - EMO döviz kredileri yüzünden zora giren elektrik şirketlerini rahatlatmak için elektrik fiyatlarına doğrudan ve dolaylı zamlar yapıldığını bildirdi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 47. Dönem Yönetim Kurulu imzasıyla yayınladığı açıklamasında, enerji sektörünün 47 milyar Dolara varan borç içinde olduğu, bu borcun vadesi gelen 10 milyar Dolarlık bölümünün yapılandırıldığı hatırlatıldı ve bu borçların tarifelere yansıtılarak vatandaşlara ödetildiğini bildirdi.
4 KİŞİLİK AİLENİN ELEKTRİK FATURASI 20 LİRA ARTTI
EMO’nun açıklamasında EPDK’nın, 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olacak şekilde Tek Terimli Tek Zamanlı tüketici tarifelerine yüzde 6,2 oranında zam yaptığı kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti, “Yıllık değişimin yüzde 12,3 olduğu yeni tarifeye göre asgari yaşam koşullarında aylık tüketimi 230 kWh olan dört kişilik bir ailenin 1 Ocak 2020`de 163,4 TL olan elektrik faturası 20 TL`lik artışla 183,4 TL`ye yükseldi”.
ARTIŞ GEÇEN YILA GÖRE %12,3
Açıklamada abone gruplarının alçak gerilim veya orta gerilim bağlantısına göre enerji bedellerinin yüzde 1,25 ila 4,36 oranında, tüm abone grupları için dağıtım bedellerinin yüzde 16,04 oranında artırıldığı belirtildi ve enerji ve dağıtım bedellerinde yapılan artışlarla fatura toplamında bir önceki döneme göre yüzde 6,2 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 12,3 oranında zam söz konusu olduğu kaydedildi.
EMO, asgari yaşam koşullarında 4 kişilik bir ailenin aylık 230 kWh elektrik tüketim faturasını gösteren bir de tablo hazırladı.
YEŞİL TARİFE’DEKİ İNDİRİM DAĞITIM ZAMMIYLA YOK OLDU
EMO, EPDK tarafından onaylanan Yeşil Tarife` de tüm tarife gruplarında 80,2461 Kr/kWh olan enerji bedeli yüzde 5,6 oranında düşülerek 75,7591 Kr/kWh olarak belirlendiğini; buna karşın dağıtım bedellerinin yüzde 16 oranında artırıldığını hatırlattı. Bunun da Yeşil Tarife`yi tercih eden Tek Terimli Tek Zamanlı alçak gerilim bağlantılı mesken abonesinin normal tarifeye göre yüzde 57,5 oranında, ticarethane abonesinin yüzde 19 oranında, sanayi abonesinin yüzde 28 oranında ve tarımsal sulama abonesinin yüzde 29,4 oranında daha fazla ödeme yapması anlamına geldiği kaydedildi.
“Dağıtım bedelini artıran bileşen hangisidir?” diye soran EMO, 2018 sonunda mesken faturasındaki dağıtım bedelinin, fatura toplamının yüzde 19,1 oranına karşılık gelirken günümüzde bu oranın 23,8`e yükseldiğini hatırlatarak; dağıtım hizmetlerine yapılan zammın hangi etkene dayandığının şeffaf biçimde açıklanmasını talep etti.
SEKTÖRÜN DÖVİZ KREDİLERİNİ HALK ÖDÜYOR
Açıklama şöyle devam etti, Zamlar bizi şaşırtmadı. 2019 yılının yaz aylarında, yaklaşık 1,5 yıl önce kamuoyuna yansıyan bilgilerde enerji sektörünün 47 milyar Dolara varan borç içinde olduğu, bu borcun vadesi gelen 10 milyar Dolarlık bölümünün yapılandırıldığı halen hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Aradan geçen 1,5 yıl içinde döviz kurlarında yaşanan artışları da göz önüne aldığımızda, söz konusu borçların mevcut durumu hakkında bilgimiz olmasa da bu borçların tarifelere yansıtılarak vatandaşların cebinden ödeneceğini anlamak için kahin olmaya da gerek yoktur”.