1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikteki destekleme 6 ay daha devam edecek

Elektrikteki destekleme 6 ay daha devam edecek

EPDK, elektrik fiyatlarındaki destekleme bedeli uygulanmasının 6 ay için uzatıldığını ve fiyatların güncellendiğini duyurdu.

Elektrikteki destekleme 6 ay daha devam edecek

Enerji Günlüğü - EPDK, elektrik fiyatlarındaki destekleme bedeli uygulanmasının 6 ay için uzatıldığını ve fiyatların güncellendiğini duyurdu. Bu dönem yerli kömürle yapılan üretime de 2.050TL/MWh destek verilecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik üretiminde destekleme bedeli uygulanmasına, 01 Ekim 2022 tarihinden itibaren 6 ay boyunca devam edilmesine karar verdi. Buna ilişkin hesaplama formülleri ile azami uzlaştırma fiyatının (AUF) güncellenmesiyle ilgili formül de eşzamanlı olarak yayımlandı ve yürürlüğe girdi. 

YERLİ KÖMÜRLE ÜRETİME 2 BİN 50 TL DESTEK

Yeni 6 aylık dönemde, önceki dönemde desteklenmeyen yerli kömürle üretim için de 2.050TL/MWh destekleme ödemesi yapılacak. İthal kömürle yapılan üretim desteğine %10; doğalgaz, fuel oil, nafta, LPG ve motorinle yapılan üretim desteğine %80 ve diğer kaynaklarla gerçekleşen üretim desteğine ise %28 oranında zam yapıldı. 

Tüketiciyi ve/veya maliyeti yüksek üretimi desteklemek için alınan kararla; üretim tesisinin kaynak tipine göre, destekleme bedelinin belirlenmesinde kullanılacak olan azami uzlaştırma fiyatları da aşağıdaki gibi belirlendi. 

  • Yerli kömür: 2.050TL/MWh
  • İthal kömür: 2.750TL/MWh
  • Doğalgaz, Fuel Oil, Nafta, LPG, Motorin: 4.500TL/MWh
  • Diğer kaynaklar: 1.540TL/MWh.

İTHAL KÖMÜRDE FİYAT FARKI DA EKLENECEK

İthal kömür kaynaklı santrallerin menşeindeki kömür fiyatının etkisiyle nihai birim ithal kömür maliyeti 255dolar/tonu aşarsa; ithal kömür teminine ilişkin faturayı EPDK’ya ibraz etmek kaydıyla, santralin azami uzlaştırma fiyatı, özel bir formülle hesaplanan fiyat farkı eklenmek suretiyle belirlenecek. 

Aynı fatura döneminde EPDK’ya ithal kömür teminine ilişkin birden fazla fatura sunulması halinde; azami uzlaştırma fiyatı, fatura bedellerinin ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanacak.

İlgili Haberler