Enerji Günlüğü - IEA, küresel elektrik talebi artışında 2023’te yaşanan yavaşlamaya rağmen önümüzdeki 3 yıl içinde talebin yüzde 3,4 artacağını ve tamamının yenilenebilir kaynaklardan karşılanacağını öngörüyor.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayınladığı Elektrik 2024 raporuna göre, küresel elektrik talebindeki büyüme 2023'te gelişmiş ekonomilerde yaşanan tüketim düşüşü nedeniyle kısmen yavaşlayarak yüzde 2,2 oldu. Bununla birlikte ajans, 2024-2026 arası dönemde küresel ekonomik görünümdeki iyileşme ve hızlanan elektrifikasyonun etkisiyle talebin yüzde 3,4 artmasını bekliyor.
ARTAN ELEKTRİK TALEBİ YENİLENEBİLİRDEN KARŞILANACAK
Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin hızla arttığına dikkat çekilen raporda, artan bu elektrik talebinin gelecek üç yılda düşük emisyonlu enerji kaynaklarından karşılanacağı öngörülüyor.
2026 itibarıyla dünyadaki elektriğin yaklaşık yarısının temiz enerji kaynaklarından üretileceği ve nükleerin de burada önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor. Hatta, nükleer elektrik üretiminin gelecek yıl rekor seviyeye ulaşacağı öngörülüyor.
Yine, 2025 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının kömürü geride bırakacağı öngörülüyor.
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE FOSİL YAKIT PAYINDA BİR İLK
Güneş enerjisindeki hızlı büyümeye işaret edilen raporda, bu büyümenin de etkisiyle yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının, 2026'da yüzde 37'ye yükselmesi bekleniyor. Bu pay 2023'te yüzde 30 olarak kaydedilmişti. Fosil yakıtların payının ise son 50 yıldır ilk kez %60'ın altına düşmesi bekleniyor. Tüm bunların sonucunda da elektrik sektörü kaynaklı küresel emisyonların bu yıl yüzde 2,4 azalacağı öngörülüyor.
“CESARET VERİCİ”
Elektrik sektörünün mevcut durumda diğer tüm sektörlerden daha fazla karbon emisyonuna yol açtığına dikkat çeken IEA Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerji ve nükleerin istikrarlı bir şekilde büyümesiyle gelecek üç yılda küresel elektrik talebindeki tüm artışı karşılayacak olmasının cesaret verici olduğunu kaydetti.
Enerji Günlüğü