1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Elektrik talebindeki artış kömür talebinde düşüşü engelliyor

Elektrik talebindeki artış kömür talebinde düşüşü engelliyor

Bazı büyük ekonomilerde artan elektrik talebinin, hidroelektrikteki kademeli toparlanmanın ve güneş ve rüzgâr enerjisinin hızlı genişlemesinin etkilerini dengelemesi nedeniyle, küresel kömür talebinin hem 2024 hem de 2025'te genel olarak değişmeden kalmas

Elektrik talebindeki artış kömür talebinde düşüşü engelliyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Kömür 2024" raporu, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yaygınlaşmasına rağmen, kilit ekonomilerdeki elektrik talebindeki büyük artış, dünya kömür tüketiminin bu yıl ve önümüzdeki yıl büyük ölçüde sabit kalacağını gösteriyor.

2023’TE KÖMÜR TALEBİ %2,6 ARTTI

Rapora göre, dünyanın en büyük iki kömür tüketicisi Çin ve Hindistan'daki güçlü artışa bağlı olarak küresel kömür talebi 2023'te yüzde 2,6 büyümeyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışta, elektrik talebindeki keskin büyüme ve hidroelektrikten elektrik üretimindeki düşüş etkili oldu. Çin, küresel kömür tüketiminin yarısından fazlasını gerçekleştirirken, Avrupa'da kömür talebi 2000'li yılların sonunda başlayan düşüş eğilimini sürdürdü. Avrupa Birliği'nde (AB) kömürden elektrik üretimi 2023'te yüzde 25 azaldı.

KÖMÜR ÜRETİMİNDE AZALMA BEKLENİYOR

Arz tarafında ise, küresel kömür üretiminin bir önceki yıl istikrarlı bir büyümenin ardından 2024'te bir miktar azalması bekleniyor. 

2024 yılında Çin'deki kömür üretimi, iki yıllık şaşırtıcı büyümenin ardından yavaşlıyor. Hindistan'da kömür üretimini artırma çabaları devam ediyor ve 2024'te yaklaşık %10'luk bir arz artışı bekleniyor. Gelişmiş ekonomilerde kömür üretimi düşüşte ve bu da büyük ölçüde talebi yansıtıyor.

ELEKTRİK TALEBİNDEKİ ARTIŞ KÖMÜR TALEBİNİ DENGELİYOR

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Güneş ve rüzgar enerjisinin hızla yayılmaya devam etmesi ve Çin'de hidroelektrikten üretimin yeniden canlanması, kömür kullanımı üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor. Ancak elektrik sektörü küresel kömür talebinin ana itici gücü ve elektrik tüketimi birçok büyük ekonomide çok güçlü bir şekilde artıyor. Elektrik talebinde bu kadar hızlı bir büyüme olmasaydı, bu yıl küresel kömür kullanımında bir düşüş görecektik. Yapısal eğilimler, küresel kömür talebinin bir dönüm noktasına ulaşacağı ve yakında düşmeye başlayacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Enerji Günlüğü