Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım sektörü doğru bir dijitalleşme sürecinin nasıl olması gerektiğine ve sektöre uyumlu teknolojilerin neler olduğu sorusuna yanıt arıyor.
Gelişen teknoloji ve dijitalleşme ile büyük bir değişimden geçen enerji sektörü, 4 Kasım Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Dijitalleşme Zirvesi’nde buluştu. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) ve Huawei iş birliğinde gerçekleştirilen zirvede, “enerji sektöründeki dijital dönüşüm trendleri, dijital dönüşüm ışığında sektörün geleceği, akıllı şebekeler, akıllı veri merkezleri ve yeni nesil kesintisiz güç kaynakları” gibi pek çok konu ele alınarak sektörün dijitalleşme sürecindeki yol haritasına ışık tutuldu.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE DİJİTALLEŞME İLE BİRLEŞECEK"
Zirvenin açılışında konuşan Elder Genel Sekreteri Mustafa Özge Özden, elektrik dağıtım sektörünün inovasyonla gelişmiş, yeni teknolojileri, faaliyetlerinin tamamına yakınında uygulayarak ilerlediğini ve bugün dijitalleşmeyi merkezine aldığını belirterek, “Öncelikli hedeflerimiz arasında aldığımız iklim değişikliği ile mücadelede; teknolojiyi çevre odağında ele alarak dijitalleşme sürecinin bu kavramlar doğrultusunda daha sürdürülebilir, hızlı ve güçlü bir çerçeve içerisinde birleşeceğine inanıyoruz” dedi.
Özden “Bugün Elder çatısı altında, dağıtım sektöründe doğru bir dijitalleşme sürecinin nasıl olması gerektiğine ve ‘sektörümüze uyumlu teknolojiler nelerdir?’ sorusuna yanıt arıyor bu yöndeki çalışmalara destek veriyoruz” ifadesini kullandı.
“SIFIR KARBONLU BİR AKILLI ENERJİ SİSTEMİ OLUŞTURUYORUZ”
Huawei Enterprise Küresel Enerji İş Birimi Başkan Yardımcısı Robin Lu da yaptığı değerlendirmede, enerji üretimi, iletimi, depolaması ve tüketiminin dijitalleşmesini ve zekasını hızlandıran ve birden fazla ağı entegre eden sıfır karbonlu bir akıllı enerji sistemi oluşturduklarını kaydetti. Lu, “Huawei'nin Akıllı Enerji Santrali çözümü, dijital olarak algılanan bir ağ ve enerji santrallerinin tüm nesnelerini, süreçlerini ve hizmetlerini kapsayan birleşik bir akıllı platform. Üretim verilerini doğru bir şekilde algılayarak, üretim süreçlerini optimize ederken manuel müdahaleyi azaltıyor. Böylece güvenli, katılım gerektirmeyen, devriye denetimi, enerji tasarrufu ve emisyon azaltımı içermeyen akıllı bir enerji santrali inşa edilmesi mümkün oluyor. Hedefimizi enerji santrallerinin çoklu sistem yakınsamasına ve tam durumsal farkındalığa ulaşmasını sağlayarak kapsamlı dijitalleştirilmesi diye özetleyebilirim ” değerlendirmesinde bulundu.