Enerji Günlüğü - Niğde’nin Bor ilçesinde kurulacak tesiste atık pillerdeki lityum ve kobalt gibi değerli madenler geri kazanılacak.
Ekovar Çevre Grup Geri Dön. Atık Depolama İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Niğde ili, Bor ilçesi, Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde “Eko İnovatif Yöntemlerle Kıymetli Metallerin Geri Kazanımı” projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Projenin değeri yaklaşık 10 milyon lira olarak hesaplanıyor.
Planlanan faaliyet kapsamında; Eko İnovatif Yöntemlerle Kıymetli Metallerin Geri Kazanımı ünitesinde günlük 116,6 ton olmak üzere yıllık 35.000 ton lityum, kobalt gibi kıymetli metallerin geri kazanımı planlanıyor. Hammadde temininde herhangi bir tedarik sıkıntısı yaşanmadığı sürece tesis faaliyetinin sürdürülmesi planlanıyor. Tesise hammadde kabulü, tesisin günlük hammadde işleme kapasitesi göz önünde bulundurularak yapılacak.
Son yıllarda daha küçük ve daha güçlü elektronik cihazlara olan yoğun talepten dolayı tüm dünyada pil tüketimi hızla artıyor. Dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonları gibi sofistike elektronik cihazlardaki teknolojik gelişmeler, pillerin daha dayanıklı, daha küçük ve hafif olmalarını zorunlu kılıyor. Taşınabilir sistemler için lityum iyon pillerinin kullanımı ile bu pillerin tüketimi hızlı bir artış göstermekte. Bu nedenle atık lityum iyon pillerinin geri dönüşümü ve geri kazanımına yönelik çalışmaların yapılması hem ekonomi hem de çevre açısından büyük önem arz ediyor. Doğada az bulunan kobaltın kilosunun 40 dolar civarı olduğu göz önüne alınırsa bu tür pillerin geri dönüşümünün ekonomik anlamda büyük bir öneme sahip.
Enerji Günlüğü