Enerji Günlüğü - Kömür santrallerinin kapatılması için imza kampanyası başlatan Ekosfer, Enerji Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı’na çağrı yaptı.
Ekosfer Derneği, iklim krizi ve sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini belirterek kömürlü termik santrallerin kademeli şekilde kapatılması için imza kampanyası başlattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yönelik bir çağrı yapan Ekosfer Derneği, ülkedeki kömürlü termik santrallerin kapatılma tarihinin açıklanmasını talep etti.
Son yıllarda gerçekleşen doğal afetlerin artışına vurgu yapan Ekosfer Derneği, iklim krizini durdurmak için eylem çağrısı yaptı. Ekosfer, karbon emisyonun en önemli kaynaklarından biri olan kömür santrallerinin kapatılması için “Tarih Ver” adlı imza kampanyası başlattığını duyurdu.
Ekosfer, Türkiye’nin Avrupa’da kömür termik santralleri ne zaman kapatacağını açıklamayan 5 ülkeden biri olduğunu hatırlattı. Henüz konuya ilişkin açıklama yapmayan ülkeler Bosna Hersek, Kosova, Polonya, Sırbistan ve Türkiye olarak sıralanıyor.
“TÜRKİYE İSTERSE 10-15 YILDA KÖMÜR SANTRALLERİNİ KAPATIR”
Türkiye’de kurulu gücü 100 megavatın üzerinde, 30’a yakın kömürlü termik santral olduğunu bildirenEkosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Barış Eceçelik, “Fosil yakıt kaynaklı karbondioksit emisyonlarının %42’si de kömürden geliyor. İklim krizini durdurmak istiyorsak, fosil yakıtların yol açtığı seragazı emisyonlarını azaltmalıyız. Bunun için de termik santralleri kapatmamız şart” dedi.
Eceçelik, kömür santralleri yerine yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğin daha sağlıklı olduğuna vurgu yaptı ve “Türkiye isterse bu santralleri önümüzdeki 10-15 yıl içinde rahatlıkla kapatabilir. Kömürlü santrallerin ürettiği elektrik de yenilenebilir enerji santrallerin ve enerjiyi verimli kullanarak ikame edilebilir. İklimin yanı sıra çevre ve insan sağlığı da korunmuş olur” diye konuştu.
“TÜRKİYE NET SIFIR EMİSYON İÇİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”
APLUS Enerji tarafından hazırlanan “Karbon Nötr Türkiye Yolunda İlk Adım, Kömürden Çıkış 2030” raporunu referans gösteren Ekosfer Derneği, Türkiye’nin istediği takdirde 2030 yılında kömürden vazgeçebileceğini, nükleer ve doğalgaz gibi kaynaklara başvurmasına gerek olmadığını savundu.
Aşırı hava olaylarına ve orman yangınlarına da dikkat çeken dernek, Türkiye’yi net sıfır karbon emisyonu için üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeye davet etti.