1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. E.ON: Türkiye yatırım için mükemmel bir yer

E.ON: Türkiye yatırım için mükemmel bir yer

Enerji Günlüğü - Alman enerji devi E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl, eldeki imkanların ve şartların, Türkiye'yi yatırım için mükemmel bir yer...

E.ON: Türkiye yatırım için mükemmel bir yer

Enerji Günlüğü - Alman enerji devi E.ON Yönetim Kurulu Üyesi Jorgen Kildahl, eldeki imkanların ve şartların, Türkiye'yi yatırım için mükemmel bir yer haline getirdiğini söyledi. 

Jorgen Kildahl, Sabancı-E.ON ortaklığı Enerjisa'nın Balıkesir Rüzgar Santrali'nin açılış töreninde bir konuşma yaptı. Konuşmasına, Güler Sabancı’ya Enerjisa’daki yeni ortaklığın oluşumundaki öncü rolü ve destekleri için teşekkür ederek başlayan Kildahl, bugünün E.ON için önemli ve tarihi bir gün olduğunu da vurguladı. Kildahl şunları söyledi:

"Sabancı ile gerçekleştirdiğimiz ortaklığımız resmileştikten sonra ilk kez Enerjisa’nın bir rüzgar santralının açılışını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bir başka heyecan kaynağımız da Balıkesir RES’in Türkiye’nin en büyük rüzgar santralı olması. Bu ve benzeri projelerin gerçekleşiyor olması, Enerjisa’nın çevre dostu teknolojiler kullanarak Türkiye’nin artan enerji talebini karşılamak için var gücüyle çalıştığının bir göstergesidir. Balıkesir RES ayrıca, Enerjisa’nın 2020 yılı için koyduğu 7 bin 500 MW'lik üretim kapasitesine ulaşma hedefi yolunda atılmış önemli bir adımdır" dedi.

AYEDAŞ VE TOROSLAR ÖNEMLİ GELİŞME

Sabancı ve E.ON stratejik ortaklığının, her iki şirketin de sahip olduğu yetenek ve deneyimler üzerinde yapılandığını belirten Kildahl, dört kıtada faaliyet gösteren E.ON'un elektrik ve doğal gaz sektörlerinin değer zincirinin bütününde onlarca yıllık bir birikime sahip olduğunu vurguladı. Sabancı'nın ise Türkiye enerji sektöründe yüksek bir birikime sahip ve Enerjisa’yı üretim alanında dengeli bir portföyle yaklaşık 2000 MW üretim kapasitesine sahip güçlü bir şirket konumuna ulaştırmış durumda olduğunu anlattı. Kildahl, Enerjisa’nın son dönemde gerçekleşen Ayedaş ve Toroslar elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirme ihalelerini kazanmasını da Enerjisa’nın son kullanıcılara erişimi ve büyümesi anlamında önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.

TÜRKİYE ÇOK İLGİ ÇEKİCİ PAZAR

E.ON için oldukça ilgi çekici bir pazar olan Türkiye'nin büyüyen ekonomisi sayesinde oldukça büyük ve büyümeye devam eden bir piyasa olduğunu vurgulayan Kildahl şöyle devam etti:

"2015 yılı için hedeflenen libarelleşme süreci de ilerliyor. Ayrıca elektrik üretimi anlamında da çok yüksek bir potansiyele sahip. Tüm bu faktörler Türkiye’yi yatırım için mükemmel bir yer haline getiriyor."

Özelleştirme ve liberalleşmeyi Türkiye enerji pazarı için faydalı bulduklarını aktaran Kildahl, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın bu konudaki kararlılığını ve E.ON gibi yabancı yatırımcıların bu piyasaya girmeleri için gösterdiği desteği de takdirle karşıladıklarının altını çizdi.

SABANCI VE E.ON BİRBİRİNİ BÜTÜNLÜYOR

Sabancı ve E.ON şirketinin birbirini bütünleyen iki ortak olduğunu vurgulayan Kildahl, yenilenebilir enerji kaynaklarının, hem Enerjisa’nın hem de E.ON’un portföyünde önemli bir role sahip olduğunu hatırlattı. Geçtiğimiz beş yıl içerisinde E.ON'un, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine yönelik 9 milyar Euro yatırım gerçekleştirdiği bilgisini veren Kildahl, bu kararlı yaklaşımın, E.ON'u dünyanın en büyük 10 yenilenebilir enerji üreticisinden biri konumuna getirdiğine dikkat çekti.

Yenilenebilir enerji üretiminin ve özellikle de rüzgar satrallarının geliştirme, inşa, işletme ve bakım alanlarında derin bir birikime sahip olduklarını vurgulayan Kildahl şöyle konuştu:

"Şu an itibariyle 100’den fazla rüzgar santralını işletiyoruz. Bunlardan bazıları dünyadaki en büyük santrallar arasında yer alıyor. Bu uzmanlığımızın, Enerjisa’nın Türkiye elektrik talebinin sürdürülebilir ve çevre dostu bir şekilde karşılanmasına yönelik 2013 yılsonu için koyduğu, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam üretimindeki payını yüzde 40 seviyesine çıkarma hedefine de katkı sağlayacağına inanıyoruz."

RÜZGARDA DOĞRU TEKNOLOJİ ÖNEMLİ

Sürdürülebilirlik için teknolojinin ekonomik yoldan elde edilmesini bir zorunluluk kabul ettiklerini kaydeden Kildahl, "Bu yaklaşım, rüzgar santrallarında, fosil yakıt kullanan santrallara nazaran çok daha uygundur" dedi. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve bu sayede rüzgar santrallarının diğer elektrik üretim yollarıyla rekabet edebilir düzeye gelmesi gerektiğini savunan Kildahl, "Bu yüzden, doğru teknolojileri ve en iyi uygulamaları kullanarak rüzgar santrallarının daha verimli olmaları adına gayret gösteriyoruz. Şu anda, Enerjisa’yı da bu gayret içerisine dahil etmeye uğraşıyoruz. E.ON’un tecrübelerini bu noktada Enerjisa’ya aktaracağız. Birlikte çalışarak ve birbirimizden öğrenerek, iklimin korunması ve maliyetlerin azaltılması için çalışacağız" dedi.