1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dünyanın en büyük nükleer füzyon reaktörünün montajına başlandı

Dünyanın en büyük nükleer füzyon reaktörünün montajına başlandı

Yapay güneş oluşturarak sonsuz ve temiz elektrik üretimini hedefleyen dünyanın en büyük tokamak nükleer füzyon reaktörü ITER'in makine montajına başlandı.  

Dünyanın en büyük nükleer füzyon reaktörünün montajına başlandı

Enerji Günlüğü - Yapay güneş oluşturarak sonsuz ve temiz elektrik üretimini hedefleyen dünyanın en büyük tokamak nükleer füzyon reaktörü ITER'in makine montajına başlandı.  

Uluslararası deneysel tokamak nükleer füzyon reaktörü ITER'in makine montajına başlama töreni online olarak Fransa'da gerçekleşti. Törene Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dışında Çin, Avrupa, Hindistan, Japonya, Kore, Rusya ve ABD’den liderler katıldı. 

PROJENİN FİKİR BABASI GORBAÇOV

2006 yılında Güney Fransa’da başlatılan ve 35 ülkeden binlerce bilim insanı ve mühendisi içererek tarihin en büyük uluslararası bilimsel ve teknik projesi olan International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), Rusya’da icat edilen ve geliştirilen tokamak tesisi konseptine dayanıyor. Uluslararası bir füzyon reaktörü kurma fikri ilk olarak 1985 yılında Mikhail Gorbaçov tarafından öne sürüldü ve zamanın ABD ve Fransa başkanları Ronald Reagan ve François Mitterrand tarafından desteklendi. 

YAKIT İÇİN DENİZ SUYU VE LİTYUM KULLANILIYOR

ITER, dünyanın en büyük manyetik hapsedilmiş plazma fiziği deneyi olarak, güneşin dünyadaki termonükleer gücünü enerji amacıyla yeniden üretmeyi amaçlıyor. Tamamlandığında, ITER'in insanlığa milyonlarca yıl boyunca güvenilir ve verimli bir enerji kaynağı sağlaması bekleniyor. Reaktör nükleer füzyon prensibi ile çalışıyor ve yakıt için hammadde olarak deniz suyu ve lityum kullanılıyor.

Nükleer füzyon iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Füzyon tepkimeleri Güneş’te her an doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş'ten gelen ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında kütle kaybı karşılığı enerjinin ortaya çıkması sayesinde meydana gelir. 

 

İlgili Haberler