1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dünya elektriğinin beşte biri güneşten

Dünya elektriğinin beşte biri güneşten

Güneş, 21 Haziran yaz gündönümü gün ortası zirvesinde küresel elektriğin beşte birini üretiyor.

Dünya elektriğinin beşte biri güneşten

Enerji Günlüğü - Enerji düşünce kuruluşu Ember'in yeni analizine göre, 21 Haziran olan yaz gündönümünde gün ortası zirvesi boyunca, geçen yıl %16 olan dünya elektriğinin %20'sinin güneş enerjisinden geliyor. Başka hiçbir elektrik kaynağı 100 TWh üretimden 1000 TWh üretime güneş enerjisinden daha hızlı ulaşmadı. Güneş enerjisi sadece 8 yılda rüzgarın (12 yıl) önüne geçerken, gaz (28 yıl), kömür (32 yıl) ve hidroelektriğin (39 yıl) de çok önünde yer aldı. 

“GÜNEŞ ARTIK CİDDİ BİR KÜRESEL ENERJİ KAYNAĞI”

Ember'de elektrik analisti olan Kostantsa Rangelova, "%20'lik payla güneş artık ciddi bir küresel elektrik kaynağıdır. Batarya maliyetleri düştü, yani güneş enerjisi artık sadece gündüz değil akşam da kullanılıyor. Güneş enerjisi en hızlı büyüyen elektrik kaynağıdır ve şüphesiz en büyük elektrik ve nihayetinde enerji kaynağı haline gelecektir” dedi. 

GÜNEŞ ENERJİSİNİN YOLU AÇIK

Ember'in analizi, 2023 yılında elektriğinin %10'undan fazlasını güneş enerjisinden üreten 34 ekonomi olduğunu gösteriyor. Çin açık ara en büyük güneş paneli kurucusu olmasına rağmen, 2023'teki payı %6,2 ile bu eşiğin oldukça altında kaldı. Bununla birlikte, ülkelerin %66'sı hala elektriklerinin %5'inden azını güneş enerjisinden üretiyor ve bunların çoğu küresel ortalamanın üzerinde güneşlenme oranına sahip. Düşen maliyetler ve teknolojik verimlilikteki artış göz önüne alındığında, güneş enerjisinin gelecekte bu ülkelerde daha fazla benimsenmesi bekleniyor.