Enerji Günlüğü – İstanbul Teknik Üniversitesi – Teknolojik ve Ekonomik Geliştirme Araştırma Merkezi TEGAM, WCERE 2014’ü düzenleyecek.
İstanbul Teknik Ünivesitesi – Teknolojik ve Ekonomik Geliştirme Araştırma Merkezi (TEGAM), Çevre ve Kaynak Ekonomistleri Derneği’nin Amerika ve Avrupa birimleri tarafından her 4 yılda bir düzenlenen WCERE (World Congress of Environment and Resource Economists) dünya kongresini düzenlemek için aday oldu ve ev sahipliği yapmaya hak kazandı.Bu çerçevede TEGAM Kongreyi 28 Haziran – 2 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Teknik Ünivesitesi’nde düzenleyecek.
WCERE 2014’ü düzenlemek için İstanbul Teknik Ünivesitesi – Teknolojik ve Ekonomik Geliştirme Araştırma Merkezi (TEGAM) aday olmuş, 16 başvuru arasından Paris ile finale kalmış ve neticede ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştır.
Kongrenin başkanlığını da yürüten TEGAM Direktörü Prof.Dr Mehmet Özgür Kayalıca 61 ülkeden 1500’e yakın araştırmacı ve politikacıyı ağarlayacak olan WCERE 2014 platformun önemli katılımcıları arasında Birleşmiş MilletlerGenel Sekreteri özel danışmanlığı yapan Jeffrey Sachs, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC) başkan yardımcılığı görevini yürüten Carlo Carraro, Ottmar Edenhofer gibi çevre ve iklim konularında uzman ve etkili isimlerin de bulunduğunu belirtti.
Enerji, çevre, iklim değişikliği, ve sürdürülebilirlik, su, orman ve diğer yenilenebilir ve yenilenemez kaynaklar, şehir ve ulaşım, geri dönüşüm gibi konuların tartışılacağı kongre, çevresel çözüm önerileri üretmek adına zengin bir içerik sunuyor.
İklim değişikliğinin etkilerini uzun süredir görmeye başladık. Isınan hava, eriyen buzullar, mevsimsel olmayan yağış ve diğer hava hareketleri bunun göstergeleridir. Kirlenen hava nedeniyle artan hastalıklarsa sadece başlangıçtır. 2000-2010 arasında CO2 salınımı hiç olmadığı kadar artmıştır. Isınan hava önce buzulları yok edecek sonra da Dünya’yı buz devrine geri götürecektir.Deniz seviyesinin 1 m yükselmesi durumunda sadece ülkemizde 3 milyon insanın etkileneceği ve 32 milyar dolarlık bir maliyet oluşturacağı öngörülmektedir. Ancak bireysel çabalardan çok işbirliğinin önem kazandığı bu mücadelede hep beraber ortak bir görüş çerçevesinde toplanmak ve uygulanabilir politikalar üretebilmek en temel sorunlardan biri olmaktadır. Bu sebeple Çevre ve Kaynak Ekonomistleri Derneği’nin Amerika ve Avrupa birimleri her 4 yılda bir WCERE (World Congress of Environment and Resource Economists) dünya kongresi düzenleyerek çevre ve kaynakları en optimal şekilde kullanmanın, iklim değişikliği gibi sorunları azaltmanın yollarını aramaktadırlar.