1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünya Bankası Türkiye’ye 600 milyon dolar krediyi onayladı

Dünya Bankası Türkiye’ye 600 milyon dolar krediyi onayladı

Dünya Bankası, Türkiye'nin taşkınlara ve kuraklığa karşı dirençliliğini güçlendirme çabalarını desteklemek amacıyla 600 milyon dolar kredi verecek.

Dünya Bankası Türkiye’ye 600 milyon dolar krediyi onayladı

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası, Türkiye'nin taşkınlara ve kuraklığa karşı dirençliliğini güçlendirme çabalarını desteklemek amacıyla 600 milyon dolar tutarında bir finansmanı onayladığını duyurdu.

Projenin taşkın kontrolü bileşeninden taşkın eğiliminin yüksek olduğu yedi nehir havzasında yaşayan 150 binden fazla kişi doğrudan yararlanırken, 10 bin çiftçiye su stresini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için gerçek zamanlı verileri de içeren yaşamsal kuraklık izleme verileri sunulacak.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ GİRİŞİMİNİN İLK AŞAMASI TÜRKİYE’DE UYGULANACAK

Öte yandan Dünya Bankası enerji verimliliğini arttırmaya yönelik önemli bir girişim başlattı, ilk aşaması Moldova ve Türkiye'de uygulanacak.

On yıllık bir dönemi kapsayan "Avrupa ve Orta Asya’da Enerji Verimliliğinin Arttırılması Programı” (E3 Programı) ile, yatırımların ömrü boyunca 63 teravat saat (TWh) enerji tasarrufu sağlanması ve CO2 emisyonlarının 18,7 milyon ton azaltılması öngörülüyor.  

E3 Programı ile 1,46 milyar dolar tutarında Dünya Bankası finansmanı sağlanacak ve buna ek olarak 1,5 milyar dolarlık bölümü özel sektör finansmanı olmak üzere kamu, özel sektör ve kalkınma sektöründen 2,4 milyar dolarlık finansman harekete geçirilecek. 

Başlangıç olarak sağlanacak fonlar özel olarak dört ülkedeki (Türkiye, Moldova, Karadağ, Özbekistan) enerji verimliliği programları için ayrıldı ve 10 yıllık program süresi içerisinde başka ülkelerin de programa dahil olması bekleniyor. 

Program kapsamında ilk aşamada uygulanacak projeler arasında, Türkiye'de merkezi hükümet binalarının yenilenmesine yönelik 300 milyon dolarlık Dünya Bankası finansmanı ve Moldova'da özellikle eğitim tesisleri olmak üzere kamu binalarının ve bölgesel ısıtma sistemlerinin yenilenmesine yönelik sağlanacak 54,5 milyon dolarlık finansman yer alıyor.