Enerji Günlüğü - MB Holding bünyesindeki Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ, 17 MWe gücündeki Dora 4 jeotermal enerji santralini (JES) üretim geçirdi.
Türkiye’yi jeotermal enerjiden elektrik üretimiyle tanıştıran, Hırvatistan'ında ilk özel JES’i kuran MB Holding, Dora 4 santraliyle Türkiye'de ki toplam kurulu gücünü yaklaşık 70 MWe'a çıkardı. MB Holding, Türkiye’nin ilk özel jeotermal enerji santrali (JES) unvanına sahip 8 MWe gücündeki Dora 1 JES’i 2006 yılında, 9,5 MWe gücünde ki Dora 2 santralini 2010 yılında, 34 MWe kurulu gücünde ki Dora - 3A (17 MWe) ve Dora-3B (17 MWe) santrallerini ise 2014 yılında işletmeye almıştı.
DÜNYA’dan M. Tekin Çiçek’in haberine göre, Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği Başkanlığı görevini de üstlenen MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat "2006 yılında faaliyete geçirdiğimiz Dora-1 projemizle ülkemizin atıl kalmış önemli enerji kaynaklarından biri olan jeotermal devini uyandırdık. Dora-1, Dora-2, Dora-3A ve Dora-3B santrallerimizle 10 yılda, 1 Milyar 750 Milyon kWh elektrik üreterek 900 bin ton karbondioksit emisyon salımını önledik. 500 milyon dolar petrol ve doğalgaz karşılığı tasarruf sağladık” dedi.
Muharrem Balat, amaçlarının jeotermal enerjiyi en verimli şekilde kullanarak gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak olduğunu vurgularken “Jeotermal 365 gün, 24 saat enerji sağlayan baz enerji kaynağıdır. Bu yüzden birçok kaynaktan daha değerlidir. Yenilenebilir enerji dikkatli kullanılırsa vasfını kaybetmez. Bu kadar önemli bir kaynağımızı korumak için de jeotermal bölgelerin çok büyük bir titizlikle tespit edilerek, jeotermal bölgelerden alınan suyun, re-enjekte edilerek yeniden ısındırılıp ilelebet kullanılabilecek bir kaynak haline getirilmesi, yani geri dönüşümünün sağlanması gerekir. Re-enjekte demek gelecek nesillere temiz bir doğa ve yerli bir miras bırakmak demek ve biz bunu kendimize dert edindik. İstiyoruz ki, sonra ki nesiller için güzel ve yararlı bir yatırım yapabilelim" ifadelerini kullandı.
Muharrem Balat, Hırvatistan’ın ilk jeotermal santralini kurmak için Ocak ayında yapılan ihaleyi aldıklarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Hırvatistan’ın tamamında jeotermal kaynak arama ve ardından da elektrik üretim santrali kurma hakkını elde ettik. 2020 yılı itibariyle elektrik enerjisinin yüzde 35'ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Hırvatistan'da, jeotermal alanda ülkemizi temsil edeceğiz.”