Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli kömürden vazgeçmeye hiç niyetlerinin olmadığını söyledi.
Yerli temiz kömürün geleceğini tartışmak üzere Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’nın açılışına canlı video bağlantısıyla bağlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kömürün dünyada 200 yıldan daha uzun süredir kullanıldığını ve bugün bile halen dünyanın en gelişmiş ülkelerinin enerji portföylerinde ilk sırada yer aldığını belirterek, “Bizim de yerli kömürden vazgeçmeye hiç niyetimiz yok” dedi.
CARİ AÇIĞIN KAPANMASINDA KÖMÜRÜN ROLÜ ÖNEMLİ
Dönmez, “Enerjide ithal girdi oranımız halen yüksek. Bu nedenle enerji arz güvenliğimiz için, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için kömür kritik bir role sahip. Gerek kamu gerekse de özel sektörümüzün inancı ve desteği sayesinde yerli ve yenilebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz yüzde 55-60 arası bir banda oturmaya başladı. Mart sonu itibariyle yerli kömürden elektrik üretim rakamımız yüzde 16,2 seviyesinde ancak yerli kömürde sahip olduğumuz potansiyeli göz önüne aldığımızda bu oranı daha da yukarılara çekmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde yerli kömürde 5 bin MW ilave kurulu gücü devreye alarak enerji portföyümüzdeki payını daha da yukarılara çekeceğiz. Öte yandan cari açığımızın kapanmasında yerli kömürün katkısı çok büyük. 1000 MW kapasiteye sahip bir yerli kömür santrali kurulduğunda, bu santralin yıllık üreteceği elektrik miktarı ile yıllık yaklaşık 1,24 milyar metreküp doğal gaz ithalatının önüne geçmiş olacağız. Maddi olarak da cari açığımızın kapanmasına yıllık yaklaşık 280 milyon dolarlık bir katkı sağlayacak” ifadesini kullandı.
CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU GELDİ
Afyon, Kahramanmaraş, Eskişehir, Konya, Tekirdağ gibi önemli havzalarda yeni kömür rezervleri keşfettiklerini ve geçen yıl 101,5 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihi rekoruna imza attıklarını söyleyen Fatih Dönmez, bu artışta son yıllarda artan sondaj faaliyetlerinin büyük payı olduğunu, MTA’nın geçtiğimiz yıl 1,5 milyon metre sondaj yaparak bu alanda önemli bir başarı yakaladığını bildirdi.
GÜVENLİ MADENCİLİK KIRMIZI ÇİZGİMİZ
Güvenli madencilik için yaptıkları çalışmalardan da bahseden Dönmez, “Madenlerimizi risk derecelerine göre 3 gruba ayırdık ve denetim sıklığımızı artırdık. Geçen yıl 8 bin 88 maden sahasında 11 bin 95 ocağı denetledik. Denetimler sonucu 2 bin 500 maden sahasının faaliyetlerini geçici olarak durdurduk. Denetim sayımızı bu yıl 9 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
ÇAYIRHAN ÖRNEK PROJE OLACAK
Çevre dostu ileri teknoloji kullanımına ağırlık vereceklerini kaydeden Bakan Dönmez, “2019 sonuna kadar eski nesil santrallerin bacalama ve filtreleme sistemlerinin değişmesi için üreticilerimizle daha önceden mutabık kalmıştık. Yeni nesil santrallerimizi ise en ileri teknolojiyle, doğal dengeyi bozmadan ve minimum emisyon değerleriyle inşa edeceğiz. Çayırhan bunun en güzel örneklerinden biri. Gerçekleştirdiğimiz ihalede belirlenen hava kalite sınır değerleri Avrupa Birliği tarafından kabul edilen sınırların da altındaydı” ifadesini kullandı.