Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2023’ün ilk ayında 1000 ton kapasiteli bor karbür tesisinin Bandırma’da devreye alınacağını ve Kütahya Emet’te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bor karbür tesisi projesine başlanacağını açıkladı.
Eti Maden Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilen 2. Bor Çalıştayı’nda değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin bor madeni çalışmaları ve projeleri ile ilgili bilgiler verdi. Dönmez, 2022 yılında Bor Karbür Tesisinin tamamlandığını, Ferrobor Tesisinin temelinin atıldığını, 2 yeni Lityum Tesisinin temelinin atıldığını ve nadir toprak elementlerinin üretiminin yapılacağı pilot tesisin kurulumuna başlandığını kaydetti. Dönmez, “Türkiye Yüzyılı, madenciliğin de yüzyılı olacak. Türkiye yüzyılı borun ve bor teknolojilerinin yüzyılı olacak. Uç ürün üretimi ve ticaretine öncelik verdiğimiz bir dönem artık bizi bekliyor” ifadesini kullandı.
“İnşallah 2023’ün ilk ayında 1000 ton kapasiteli bor karbür tesisimizi de Bandırma’da devreye alacağız” diyen Dönmez, Kütahya Emet’te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bor karbür tesisinin projesine başlanacağını da açıkladı.
“ETİ MADEN KENDİ REKORUNU KIRDI”
Eti Maden’in bu yıl kendi rekorunu kırdığını kaydeden Dönmez, “Eti Maden yüzde 95 kapasiteyle çalışarak tam 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaparak ülkemize 1 milyar 300 milyon dolar kazanç sağlamıştır” dedi.
Türkiye’nin teknolojiye yön veren bir ülke olacağını ve artık yeni devrimleri kaçırmayacağını söyleyen Dönmez, bor üzerinden bir ekosistem oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. Eti Maden’den beklentilerinin, gerek kendi imkanlarıyla gerekse çözüm ortaklarıyla bor ve bora dayalı sanayi tesisleriyle işbirliği yaparak yeni ürün ve hizmetleri Türkiye'ye kazandırmak olduğunun altını çizen Dönmez, “Madem ki dünyanın en büyük bor cevheri ülkemizde, bize de bu yakışır” dedi.
"ALIN TERİNE AKIL TERİNİ DE EKLEMELİYİZ"
Bu çerçevede Ar&Ge faaliyetlerinin önemine dikkat çeken Dönmez, “Ar&Ge faaliyetleri kendi içinde riskler barındıran bir süreç. Sabırla, azimle, cesaretle bu işlere biraz fazla kafa yormamız gerekiyor. Alın terine akıl terini eklediğimizde işte o zaman 1000 dolar kazanacağımız üründen, 10 bin dolar, 50 bin dolar, 100 bin dolar, yani yüz kat belki bin kat daha fazla değerde ürün elde etmiş olacağız” dedi.
Dönmez, Ar&Ge kapasitesinin arttırılması ve geliştirilmesi için üniversitelerde, araştırma merkezlerinde özel sektör ile işbirliği anlaşmaları imzalayıp üzerinde çalıştıklarını da belirterek, bu işbirliklerinden doğacak sinerjiyle yeni teknolojilerin ortaya çıkacağını da sözlerine ekledi.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü