Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, kamu binalarının 2023 yılına kadar 2020’ye göre %15 daha az enerji tüketimi hedefi için kurumların ivedilikle enerji verimliliği dönüşümlerini gerçekleştirmelerini beklediklerini açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Denizli’de gerçekleştirilen Enerji Kentleri Birliği (EKB) Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 70’ini ithal ettiğini hatırlatarak, bu nedenle enerji verimliliğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Dönmez, “Yerli ve yenilenebilir enerjide her bir puanlık artış yaklaşık 250 milyon dolarlık enerji ithalatını önlüyor. Bir de verimlilik boyutu var ki onun getirisi bundan hayli fazla. 2017-2020 arasında Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında yürüttüğümüz faaliyetlerle 1,117 milyar dolarlık bir mali tasarruf sağladık. Sadece 2020 yılında elde ettiğimiz tasarrufun mali karşılığı 158 milyon dolardır. Enerji verimliliğinde devam eden projelerimiz var” dedi.
Belediyelerin referans enerji tüketimlerinin belirlenmesi amacıyla tam 78 il ve ilçe belediyesi tarafından 185 bina ve tesisin bildiriminin yapıldığını açıklayan Dönmez, "Bunlardan 22 bina ve tesise enerji verimliliği önlemleri de uygulandı. Ama burada istediğimiz yolu tam olarak katedemedik. Şu ana kadar elde ettiğimiz tasarruf yüzde 1’in altında oldu. Bu yetmez. Bu konu neden önemli? Çünkü Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kamu binaları için 2023 sonuna kadar yüzde 15 tasarruf hedefi tanımladık. Bu herkes için geçerli, bizim bakanlığımız için de, belediyeler için de geçerli. 2023’e kadar 2020 yılını baz aldığımızda yüzde 15 daha az enerji sarfetmemiz gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için kurumlarımızın ivedilikle enerji verimliliği dönüşümlerini gerçekleştirmelerini bekliyoruz” dedi.
“ENERJİ TASARRUFU İÇİN BELEDİYELERE YENİ BİR İHALE YÖNTEMİ GETİRDİK”
Belediyelerde enerji performans sözleşmelerinin yaygınlaşmasını sağlayarak maliyetlerini elde ettikleri tasarrufla karşılamalarının yolunu açtıklarını ifade eden Dönmez, “Normalde belediyelerimiz bir ürün, hizmet veya yapım işini kamu ihale kanununa göre ihale ediyorlar. Bu sözleşmeler bu kanun dışında yeni bir ihale yöntemi getirmiş oldu. Hiç kaynak ayırmıyorsunuz, diyelim ki bir binanız var yalıtacaksınız. Diyorsunuz ki ‘Kardeşim ne kadar bir enerji tasarrufu sağlayacaksınız?’ İşte yüzde 25-30 sağlayacağım. Oturuyorsunuz. Daha önceki tüketim verilerini baz alıyorsunuz. Adeta o tüketim faturası size geliyormuş gibi bu işi yapan şirkete siz ödemeyi yapıyorsunuz. Ama sözleşme süresi sonunda size bunu devrediyor. Ondan sonra artık binayı kullandığınız müddetçe az fatura ödemeyi sağlamış oluyorsunuz. Bunu sadece ısı yalıtımı ile sınırlandırmıyoruz, elektrik enerjisinin tüketildiği her alanda bunu yapma imkanına sahipsiniz” ifadesini kullandı.
Dönmez, belediyelerin 2 milyon ve üzeri proje bedeli olan yatırımlar için 15 yıla kadar enerji performans sözleşmesi imzalayarak üçüncü taraflara bu projeleri yaptırabileceklerini kaydetti.
“ÇOK BASİT DAVRANIŞ VE TUTUMLARLA %20’YE KADAR TASARRUF MÜMKÜN”
Çok basit davranış ve tutum değişiklikleriyle en az yüzde 10 ila 20 arasında bir tasarruf imkanı bulunduğunu ifade eden Dönmez, elektriğin yüzde 1 daha az kullanılması halinde ülke olarak yılda 250 milyon dolar tasarruf edilebileceğini; ısıtma sistemlerinin 1 derece kısılması halinde de bir yılda 1 milyar m3 doğal gaz tasarrufu yapılacağını ifade etti. Enerji verimliliğinin bunun dışında çevre açısından da son derece önemli katkılar sunduğuna da dikkat çekti.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü