1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Doğal dengenin bozulmasına “Dur” deyin!

Doğal dengenin bozulmasına “Dur” deyin!

SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu doğanın dengesinin bozulmasına dur demek gerektiğini söyledi. 

Doğal dengenin bozulmasına “Dur” deyin!

Enerji Günlüğü - SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu doğanın dengesinin bozulmasına dur demek gerektiğini söyledi. 

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde türlerin yok olmasına, doğayı onararak geri kazanma ve koruma gereğine dikkat çekti. 

Teması “biyoçeşitlilik” olarak belirlenen 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu bitki, hayvan, mikroorganizma olarak tanımlanan yerküredeki 13 milyon canlı türünden 1 milyonunun ya yok olduğunu ya da yok oma sürecine girdiğini kaydetti. Karaosmanoğlu şunları söyledi, “Bu suç insana aittir. Çevresini kirleten, iklimini değiştiren, doğadaki dengeleri bozan insan; gıda güvenliği, su temini ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. Bu gidişata dur demek, ekosistemleri onarmak, yenilemek ve korumak gerekli”. 
Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2021-2030 tarihlerini ‘BM Ekosistem Yenileme On Yılı’ olarak saptadı. 2020’de biyoçeşitlik için adeta seferberlik yapılması, yerküremizin sesini duymamız, duyurmamız planlanmıştı. Ancak artık yaşamımızda Korona virüs var. Küresel salgın nedeniyle Dünya Çevre Günü dijital kampanya ile kutlanıyor. ‘Doğaİçin’  başlıklı etiketle, dijital ortamda dünyamızda tüm türlerin, canlıların birbirlerine nasıl bağlı olduğu, doğamızı onararak geri kazanma ve hep korumanın gereği hususlarında yaygın bilgi ve katılım sağlamamız mühim. Kampanyaya katılalım” dedi.

DEĞİŞİMDEN ÖĞRENMELİYİZ

Biyolojik afetin her şeyin önünde insan sağlığına öncelik kazandırdığını belirten Karaosmanoğlu, “Minicik virüs kocaman dünyamızda, adeta bir tetikleyici olarak gezegenimize yaptıklarımızı da gündeme taşıdı. Sağlıklı insan ve sağlıklı ekonomi için dünyamızın sağlığının en önemli belirleyici etken olduğunu acı ve kayıplarla öğrendik. Doğasını değiştiren insanın yaşamın değişmesinden öğrenmesi gerekiyor. Yaşamımızın, ekonomimizin refaha ulaşması için önce gezegenimiz refaha ermeli. Sağlıklı yaşam, sağlıklı gezegende mümkün. Biyoçeşitliliğe, doğal yaşam zincirine müdahale etmeyi bırakmalıyız. Dünyamızda her tür, kendi ekosisteminde yaşamalı. Türlerin birbirine muhtaç olduğunu, küçük büyük canlıların yaşam alanlarına dokunamayacağımızı bilmeliyiz. Doğamızda mükemmel tasarıma sahip yaşam mühendisliği var. Bu tasarıma küçük bir müdahale doğamızı tamamen değiştirebilir” uyarısını yaptı.