1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. DNV-GL: Derin dekarbonizasyon hala 15 yıl uzakta

DNV-GL: Derin dekarbonizasyon hala 15 yıl uzakta

Norveçli akreditasyon kuruluşu DNV-GL, derin dekarbonizasyonun 15 yıldan önce mümkün görünmediğini bildirdi. 

DNV-GL: Derin dekarbonizasyon hala 15 yıl uzakta

Enerji Günlüğü - Norveçli akreditasyon kuruluşu DNV-GL, derin dekarbonizasyonun 15 yıldan önce mümkün görünmediğini bildirdi. 

Norveç merkezli uluslararası akredite tescil ve sınıflandırma kuruluşu DNV GL, derin dekarbonizasyonun 15 yıldan önce mümkün görünmediği öngörüsünde bulundu. DNV GL’nin yayınladığı Enerji Geçiş Görünümü 2020 Raporu, gelecek 30 yıllık projeksiyonda petrol ve gaz endüstrisinin karbondan arındırılmasına odaklanan; talep, arz ve yatırım tahminleri sunuyor. 

DNV GL’nin öngörüsüne göre karbon emisyonları 2030’ların ortalarına kadar yüksek kalmaya devam edecek ve küresel enerji sisteminin derin karbondan arındırılmasına da hala 15 yıl var.

2050’DE EMİSYONUN %80’İ PETROL VE GAZ KAYNAKLLI OLACAK

Rapora göre, enerji kullanımından kaynaklanan karbondioksit emisyonları sadece %15 oranında azalacak. 2050’de ise azalış oranı %40 düzeyinde olacak. 2050 yılında enerjiyle ilgili karbon emisyonlarının en az %80’inin kaynağı, petrol ve gaz endüstrisi olacak. 

Rapor küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamayı amaçlayan Paris İklim Anlaşması’nın yeterince hızlı sonuç vermediği tespitini de yapıyor. DNV-GL, anlaşma kapsamındaki 1,5°C’lık karbon bütçesi 2028’de tükeneceğini öngörüyor. 2°C’lık bütçe ise 2051 yılında tüketilmiş olacak. 

PETROL VE GAZ SEKTÖRÜ EMİSYONU EN ÇOK %25 AZALTABİLİR

Rapor yakın gelecekte petrol ve gaz şirketlerinin emisyon azaltma çalışmalarının büyük ölçüde petrol ve gaz üretimini karbondan arındırma çabalarına dayanacağını bildiriyor. Bu çabalar şöyle sıralanıyor:

  • Petrol ve gaz tesislerinin elektrifikasyonu
  • Üretim sırasında gazın parlamasını ve tahliyesini azaltma
  • Metan sızıntılarını tespit etme ve önleme
  • Dijitalleştirme yoluyla verimlilik kazanımları.

Ancak bu önlemler kusursuzca uygulansa bile, petrol ve gaz üretimi ve dağıtımı endüstrisinden kaynaklanan karbon emisyonlarının yalnızca dörtte birini önleyebilecek. Çünkü tüm proses boyunca üretilen karbon emisyonunun büyük çoğunluğu, petrol veya gazın yanması sırasında meydana geliyor.

DNV-GL CEO’su Liv Hovem Yenilenebilir enerjilere geçiş ile karbon yoğunluğunu azaltma çabaları emisyonları önemli ölçüde azaltacağını söyledi ve şunları ekledi, “Ancak bunlar, dünyanın enerji sisteminin yıllarca bağlı olacağı doğalgazı derinlemesine dekarbonize etmeyecek. Petrol ve gaz endüstrisi, yalnızca karbonu doğalgazdan, yanmadan önce veya yakıldıktan sonra çıkararak derin bir şekilde dekarbonize edebilir”.