1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Diyarbakır Belediyesi’nin topladığı atıklar değerlendirilecek

Diyarbakır Belediyesi’nin topladığı atıklar değerlendirilecek

Vega Diyarbakır Atık şirketi, 29,5 milyon TL yatırımla kuracağı tesiste Belediye atıklarını geri dönüştürecek. 23,96 MW’lık biyokütle tesisinde elektrik üretilirken, atıktan türetilmiş yakıt üretimi de yapılacak. 

Diyarbakır Belediyesi’nin topladığı atıklar değerlendirilecek

Enerji Günlüğü - Diyarbakır Belediyesi tarafından toplanan atıklar, kurulacak olan entegre atık tesisinde elektrik ve yakıta dönüştürülecek.

Vega Diyarbakır Atık Yönetim ve Enerji Üretim Sanayi Ticaret A.Ş., Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığı sözleşme kapsamında Diyarbakır İli, Bağlar İlçesinde Entegre Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi kuracak. Şirket, yaklaşık 29,5 milyon TL yatırımla yaklaşık 401 bin m2 alanda Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi, II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi ve 23,96 MW kapasiteli Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi ve Buhar Türbini kuracak.

TESİSE İLK ETAPTA GÜNDE 1600 TON ATIK GELECEK

Proje kapsamında Tesise gelen karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi’ nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıkların bir kısmı Biyometanizasyon Tesisi’ne, bir kısmı ise Düzenli Depolama Alanı’na yönlendirilecek. Geri kazanımı mümkün olan atıklar türlerine göre ayrıştırılacak ve ekonomiye geri kazandırılacak. Mekanik Ayırma Tesisi’ne ilk işletmeye alındığında günde 1.613 ton atık kabul edilirken, bu miktar zaman içinde arttırılacak.

BİYOMETANİZASYON TESİSİNE GÜNDE 150 TON ATIK ALINACAK

Mekanik Ayırma Tesisi’nden çıkacak biyobozunur atıklar, dışarıdan gelecek tarım atıkları, sera atıkları ve ormancılık atıkları, gıda endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi’ne alınacak. Biyometanizasyon Tesisi’nde, günde 150 ton biyobozunur atıktan katı fermente ürün, sıvı fermente ürün ve biyogaz elde edilecek. 

GÜNDE 350 TON ATIKTAN YAKIT TÜRETİLECEK

Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi’ne, Mekanik Ayırma Tesisi’nden gelen yanabilir atıklar alınacak. Burada günde 350 ton atıktan türetilmiş yakıt üretilecek. Üretilen yakıt Malatya II. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan RDF Enerji Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne ait Arıtma Çamuru, Biyokütle ve Atık Yakma Tesisi’ ne yönlendirilecek.

Enerji Günlüğü