1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dilek: Güneşte yeni tebliğ yatırımları yurt dışına iter 

Dilek: Güneşte yeni tebliğ yatırımları yurt dışına iter 

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, güneşte kamu desteğine güneş hücresi yerlilik şartı getirilmesinin yatırımları yurt dışına itebileceğini öne sürdü.

Dilek: Güneşte yeni tebliğ yatırımları yurt dışına iter 

Enerji Günlüğü -  Geçtiğimiz hafta sonu Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de yapılan değişiklik ile güneş enerjisi projelerine kamu desteği sağlanmasına yönelik yeni bir şart getirildi. Güneş yatırımlarına destek sağlanması için projelerde kullanılacak güneş panellerinin hücreleri için yerlilik şartı getiren karar ile halihazırda 60 civarında üreticinin olduğu sektördeki iki üretici dışında hiçbir üreticinin panelinin kullanıldığı projelerin kamu desteğinden yararlanamaması durumu ortaya çıktı.

Gelişmeyi değerlendiren Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, kararın uzun vade için çok doğru bir adım olmak ile birlikte mevcut üreticilere hazırlık aşaması tanımadan hemen yürürlüğe girmesinin ise sektörde şaşkınlık yarattığını dile getirdi.

murat-dilek.jpeg

“ÜRETİCİLERE GEÇİŞ DÖNEMİ İÇİN SÜRE TANINMALIYDI”

Dilek açıklamasında kararın yürürlüğe girmeden önce mevcut üreticilere geçiş dönemi için belirli bir süre tanınması gerektiğini, bu şekilde firmaların önlem alma veya bu karara göre yatırım planlaması yapma imkanlarının olabileceğini ifade ederken, hemen yürürlüğe giren düzenlemenin bu imkânı ortadan kaldırdığını söyledi.

Dilek bu kararın yol açabileceği en olumsuz etkinin ise Türkiye’deki mevcut yatırımların, diğer ülkelerde sağlanan teşviklerin de etkisi ile yurt dışına gitmesi olduğunu sözlerine ekledi. 

 

İlgili Haberler