1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dicle Elektrik SCADA Merkezi kurdu

Dicle Elektrik SCADA Merkezi kurdu

Dicle Elektrik, dağıtım faaliyeti yürüttüğü bölgede daha kaliteli ve kesintisiz enerji arzı için 59 milyon liralık yatırımla SCADA Merkezi kurdu.

Dicle Elektrik SCADA Merkezi kurdu

Enerji Günlüğü - Dicle Elektrik, dağıtım faaliyeti yürüttüğü bölgede daha kaliteli ve kesintisiz enerji arzı için 59 milyon liralık yatırımla SCADA Merkezi kurdu.

Dicle Elektrik, 2018 yılında başlattığı ve ilk etabını Aralık 2020’de tamamladığı master projelerinden SCADA (Denetim Kontrolü ve Veri Toplama) merkezini önümüzdeki günlerde açıyor. 59 milyon liralık bir proje ile yeni hizmet binasında kurulan SCADA merkezi sayesinde tüm bölgedeki şebekelerden gerçek zamanlı veri alınarak, uzaktan kumanda edilebilecek. Bu da tüketicilerin daha kaliteli ve kesintisiz enerji almasını sağlayacak.

ELEKTRİK ARZINDA İYİLEŞME 2021 YATIRIMLARIYLA GENİŞLEYECEK

Dicle Elektrik Operasyonel Teknolojiler Müdürü Hüseyin Kırşan, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak, Batman ve Mardin’deki tüketicilere SCADA sayesinde daha kaliteli ve kesintisiz enerji verebileceklerini belirterek, “Bu sistem sayesinde sorumluluk bölgemizdeki dağıtım merkezleri, kesici ölçü kabinleri ve trafo merkezlerini uzaktan kumanda edebilir, buralardan bilgi alabilir duruma geldik” dedi.

SCADA Projesi ile işletimi daha verimli bir dağıtım şebekesi oluşturduklarını da kaydeden Kırşan, ilk etapta Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de elektrik arzında yaşanan iyileşmenin, 2021 yılındaki genişleme yatırımları ile kısa sürede Batman, Siirt ve Şırnak’ta da yaşanacağını söyledi.

SCADA'nın kurulması ile;
• EPDK'nın dağıtım şirketlerinden talep edeceği veriler için hazırlık yapılabilecek.

• Dağıtım şebekesine uzaktan müdahale ve anahtarlamalar yapılabilecek.

• Teknik kayıpların hesaplanması ve düşürülmesi imkanı sağlanacak.

• Komple enerjisiz kalma gibi süreçlerde yeniden toparlanma süresi kısalacak.

• Acil durum ekipleri ve bakım ekiplerinin hareket kabiliyeti artacak.

• Elektrik dağıtımındaki tedarik sürekliliği ve teknik kalitenin takip edilmesi sağlanarak tüketicilere kaliteli enerji verilmesi imkanları artacak.

• Bölgedeki enerji akışının gerçek zamanlı olarak izlenmesi sağlanacak.

• Gerek çalışanların gerekse dağıtım sistemine bağlı müşterilerin emniyeti artırılacak,

• İş güvenliği ve iş gücü tasarrufu ile çevreye verilen emisyon azaltılacak.