1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Derkim Şırnak’ta petrol arama sondajı yapacak 

Derkim Şırnak’ta petrol arama sondajı yapacak 

Derkim Poliüretan, Şırnak’ta petrol arayacak. Şirket bunun için Çetinkaya-1 isimli bir sondaj kuyusu açacak.  

Derkim Şırnak’ta petrol arama sondajı yapacak 

Enerji Günlüğü - Derkim Poliüretan, Şırnak’ın Güçlükonak ilçesi sınırları içinde bir adet sondaj kuyusu açarak petrol arama, çıkarma ve depolama faaliyeti yürütecek.

Lineer Group şirketlerinden Derkim Poliüretan Sanayi ve Ticaret A. Ş. tarafından Şırnak ili, Güçlükonak ilçesi, Yağızoymak Köyü mevkii sınırları içinde bulunan AR/DEP/K/M47-c3, c4 ruhsat numaralı alanda petrol arama, çıkarma ve depolama çalışması planlanıyor. 

GÜNDE 80 TON HAM PETROL ÜRETİMİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Yaklaşık 10 milyon TL değerindeki proje kapsamında Hazine arazisi bir lokasyonda Çetinkaya-1 adlı sondaj kuyusu açılacak. Çalışma ile sahada ham petrol rezerv varlığı ve varsa miktarı tespit edilecek. Arama faaliyeti sonrasında da üretime ve depolamaya geçilecek. Daha önceden arazilerde yapılan gözlemsel tespitlere göre üretime geçilmesi halinde günlük yaklaşık 80 ton üretim yapılması öngörülüyor.

Petrol sondajı yapılan bölgenin öncelikle havadan ve karadan fotoğrafları çekiliyor ve yer yapısı inceleniyor. Yeryüzünden ve yerin altından alınan kayaç örneklerine X ışınları yardımıyla kimyasal çözümleme yapılıyor ve oluşumu belirleniyor. Daha sonra yer hareketlerini belirlemek amacıyla sismograf gibi sismik cihazlar kullanılıyor ve genellikle dinamit patlatılarak yer hareketleri belirleniyor. Eğer herhangi bir rezervuara rastlanırsa sondajlama yapmadan önce rezervuar içerisindeki petrol miktarı ölçülüyor, eğer bulunan petrol maliyeti karşılayamayacak durumda ise kuyu terk ediliyor. 

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler