1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. DEDAŞ’tan yapay zekalı arıza tespiti

DEDAŞ’tan yapay zekalı arıza tespiti

Dicle Elektrik, yapay zeka uygulamalarıyla gündüz yanan aydınlatmaları tespit ederek enerji kayıplarının önüne geçiyor. Ayrıca trafolardaki aşırı yüklenmeleri engelleyerek vatandaşların cihazlarının zarar görmesinin önüne geçiyor. 

DEDAŞ’tan yapay zekalı arıza tespiti

Enerji Günlüğü - Dicle Elektrik, kurduğu yapay zeka birimi ile enerji verimliliğini artıran ve operasyonel mükemmeliyete olanak tanıyan projelere imza atıyor. Dicle Elektrik; özellikle enerji kayıplarının önüne geçen ve çalışma saatlerinde tasarruf sağlayan bu projelerle, elektrik dağıtım sektöründe teknolojiyi en efektif kullanan şirketler arasında yer alarak katma değer sağlıyor.

Dicle Elektrik bünyesinde faaliyet gösteren yapay zeka birimi, veri altyapısının kurulması ve bakımı, analitik modellerin geliştirilmesi, yapay zeka uygulamaları, veri güvenliği ve gizliliği, iş süreçlerinin iyileştirilmesi, eğitim ve yenilikçi teknolojilerin takibi gibi konularda önemli başarılar elde etti. Bu kapsamda dikkat çeken projeler arasında ‘Aydınlatma Arıza Tespit Sistemi öne çıkıyor. Sistem, gündüz yanan aydınlatmaları tespit ederek enerji kayıplarının önüne geçiyor. Trafo Arıza Tespit Sistemi ise trafolardaki aşırı yüklenmeleri engelleyerek vatandaşların cihazlarının zarar görmesinin önüne geçiyor. Yapay zeka çalışmaları önemli tasarrufları da beraberinde getiriyor. Örneğin aydınlatma sistemlerinde meydana gelen SEYT (Saatlik En Yüksek Tüketim) dengesizlikleri, saatlik kontroller sayesinde önleniyor. Bu sayede, her bir armatür için mobil uygulama üzerinden gelen yaklaşık 4.500 TL'lik cezaların önüne geçilebiliyor.

“SÜREÇLERİ OTONOM HALE GETİRDİK”

Dicle Elektrik’in yapay zeka konusunda kat ettiği mesafeyi değerlendiren Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Yapay zeka teknolojileriyle müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmayı hedefledik. Maliyetlerimizi düşürdük ve manuel olarak yürütülen süreçleri otonom hale getirdik” dedi. 

“4 GENÇ YETENEK YAPAY ZEKA UZMANI OLARAK GÖREVE BAŞLADI”

Dicle Elektrik’in genç mühendis ve teknoloji uzmanlarına çeşitli fırsatlar sunarak potansiyellerini geliştirmelerine yardımcı olduklarını da kaydeden Arvas, “Dicle Üniversitesi ile yaptığımız iş birliği neticesinde, son 2 yılda birimimizde 4 genç yetenek arkadaş yapay zeka uzmanı olarak çalışmaya başladı.” ifadelerini kullandı.