1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Danimarkalı Ørsted, İrlanda’ya Nordex türbini dikecek

Danimarkalı Ørsted, İrlanda’ya Nordex türbini dikecek

Danimarkalı rüzgâr, güneş ve enerji depolama şirketi Ørsted, 43 MW’lik yeni kuracağı Farranrory rüzgar santralinde Nordex türbinlerini kullanacak.  

Danimarkalı Ørsted, İrlanda’ya Nordex türbini dikecek

Enerji Günlüğü - Rüzgar, güneş ve enerji depolama tesisleri kurup işleten Danimarkalı Ørsted, Almanya merkezli türbin üreticisi Nordex Group ile ilk kez bir rüzgar türbini tedarik anlaşması imzaladı. Ørsted, İrlanda'daki 43 MW'lık Farranrory rüzgar çiftliği için dokuz adet N133/4800 türbini siparişi verdi. Sipariş sözleşmesi, Nordex’in türbinlere hizmet başlangıç ​​tarihinden itibaren 20 yıllık bir süre boyunca hizmet vereceği bir Premium Plus Hizmet sözleşmesi de içeriyor. 

Nordex Group’un, Farranrory için boru şeklindeki çelik kulelere monte edeceği türbinlerin teslimat ve kurulum programı 2025 yazında başlayacak. 2026 yılında tamamlanıp devreye alınması planlanan Farranrory’nin 25.000 İrlandalı haneye temiz elektrik sağlaması bekleniyor.

ØRSTED CDP A LİSTESİNDE

Ørsted, tamamen yeşil enerjiye yatırım yapan bir şirket. Açık deniz ve kara rüzgar çiftlikleri, güneş çiftlikleri, enerji depolama tesisleri, yenilenebilir hidrojen ve yeşil yakıt tesisleri ve biyoenerji santralleri geliştirip, inşa eden ve işleten Ørsted, iklim eyleminde küresel bir aktör olarak CDP İklim Değişikliği A Listesi’nde yer alıyor. Ørsted, Bilim Tabanlı Hedefler girişimi (SBTi) tarafından bilim tabanlı net sıfır emisyon hedefi doğrulanan dünyadaki ilk enerji şirketi olarak kabul ediliyor. Merkezi Danimarka’da bulunan Ørsted’te yaklaşık 8.900 kişi çalışıyor. Ørsted'in hisseleri Nasdaq Kopenhag’da (Orsted) listelenmiş durumda. Ørsted Grubu’nun 2023 yılı geliri 79,3 milyar DKK (10,6 milyar Euro) olarak kayıtlara geçti.

NORDEX ALTI ÜLKEDE TÜRBİN ÜRETİYOR

Kurumsal tarihinde 40’tan fazla pazarda 52 bin MW’den fazla rüzgar enerjisi kapasitesi kurdu. 2023 yılında yaklaşık 6,5 milyar Euro tutarında konsolide ciro sağladı. Almanya, İspanya, Brezilya, Hindistan, ABD ve Meksika'daki fabrikalarında üretim yapan şirketin 10.200’den fazla çalışanı var. Nordex'in ürün portföyü şu anda sınırlı alan mevcudiyeti olan ülkelerin ve kısıtlı şebeke kapasitesine sahip bölgelerin pazar gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmış 4 ila 6 MW+ sınıflarındaki kara türbinlerine odaklanıyor. Türkiye'deki rüzgar santrali yatırımcıları da Nordex'in önemli müşterileri arasında.