1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Danimarka hayvan çiftliklerine karbon vergisi uygulayacak

Danimarka hayvan çiftliklerine karbon vergisi uygulayacak

Danimarka, 2030'dan itibaren hayvancılık yapan çiftliklere karbon vergisi uygulayan ilk ülke olacak.

Danimarka hayvan çiftliklerine karbon vergisi uygulayacak

Enerji Günlüğü - Danimarka hükümetinin yeni radikal teklifine göre Danimarka, 2030'dan itibaren hayvancılık yapan çiftçilere inek, koyun ve domuzlarının saldığı sera gazları için vergi uygulayacak.

Önemli bir hayvansal gıda ihracatçısı olan Danimarka'nın 2030'dan itibaren hayvancılıktaki karbondioksit emisyonlarına vergi uygulayacağı böylece bunu gerçekleştiren ilk ülke olacağı açıklandı. Merkez Sol Sosyal Demokratlardan Vergi Bakanı Jeppe Bruus yaptığı açıklamada, Dünyada tarıma gerçek bir CO2 vergisi uygulayan ilk ülke olacaklarını belirterek, diğer ülkelerin bundan ilham alacağını söyledi.

1 TON CO2 BAŞINA 43 DOLAR VERGİ

Yeni yasa teklifi, çiftçilere 2030 yılında 1 ton CO2 başına 300 Danimarka kronu (43,2 dolar) vergi getirilmesini ve 2035 yılına kadar bu rakamın 750 krona çıkarılmasını öngörüyor. 

Ayrıca çiftçilere %60'lık bir gelir vergisi indirimi sunulurken, bu da ton başına gerçek maliyetin 120 krondan başlayıp 2035 yılına kadar 300 kron seviyesine geleceği devletin çiftlikleri desteklemek için sübvansiyonlar sağlayacağı anlamına geliyor.

Söz konusu verginin, Danimarka'nın 2030 sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %70 oranında azaltma hedefine ulaşmasına yardımcı olmak için önerildiği belirtildi. Öneri parlamentonun onayına tabi olmakla birlikte, yasa tasarısının geniş tabanlı konsensüs sonrasında geçmesi bekleniyor.